16o

Перша велика зустріч із внутрішньо переміщеними особами

  • 2024.03.26 19:16
    • Громада
    • Все для внутрішньо переміщених осіб
  • 114

Перша велика зустріч із внутрішньо переміщеними особами 

26 березня під головуванням міського голови Андрія Найди відбулась перша велика зустріч із внутрішньо переміщеними особами, які замешкали у Калуській громаді. Зустріч організовано з ініціативи Ради з питань ВПО — консультативно-дорадчого органу, який покликаний представляти інтереси й захищати права людей, змушених тікати від війни. 

В даний час у Калуській громаді проживає понад п’ять тисяч внутрішньо переміщених осіб.

«Ми намагатимемося все зробити, щоб зменшити негативні наслідки, стреси, яких ви зазнаєте... Щоб ви могли повноцінно жити в нашій громаді. Звичайно, вдома – найкраще. Буде Перемога, сподіваюсь, усе відбудується і ви зможете повернутися у відбудовані домівки. Але коли це станеться – не відомо. А жити треба вже», - наголосив Андрій Найда.

Під час підготовки до зустрічі було зібрано і проаналізовано основні питання, з якими люди найчастіше стикаються і звертаються до місцевої влади. Організатори мали на меті якомога повніше поінформувати про пільги, виплати, соціальні гарантії, додаткові можливості у громаді. До речі, в Калуській громаді другий рік поспіль діє Програма надання підтримки внутрішньо переміщеними особами, що фінансується з місцевого бюджету. 

У формі діалогу намагались охопити найактуальніші проблеми і можливі шляхи їхнього вирішення. 

Кваліфіковані відповіді надавали фахівці відповідних структурних підрозділів міської ради, інших спеціалізованих служб та установ. Тему систематизували за такими напрямками:

- комплексна підтримка в адаптації на новому місці, що надається через управління «ЦНАП»;

- куди звертатися за безоплатною правовою допомогою;

- допомога в пошуку роботи фахівцями Центру зайнятості (ефективна зайнятість, навчання для перекваліфікації, мікрогранти, стимулювання роботодавців на державному рівні);

- методологія оформлення продовження виплат для ВПО з 1 березня 2024р;

- які існують програми для компенсації житла для ВПО (окрім шелтерів);

- як пенсіонерам ВПО пройти ідентифікацію;

- на яких умовах ВПО можуть отримувати лікарські послуги в медичних закладах громади;

- які установи надають кваліфіковану психологічну допомогу на безоплатній основі  

В ході зустрічі обговорили й низку інших важливих питань, що турбують внутрішньо переміщених осіб.

Нагадуємо, що в Калуській міській територіальній громаді працює «гаряча» телефонна лінія для ВПО: (066) 120 89 58. Контактний номер телефону Ради з питань ВПО: (098) 135 95 63.

Інші новини