18o

Шановні мешканці громади! На жаль паління сухостою (трави, бадилля, листя) знову набирає у нашій громаді масового характеру

  • 2023.09.13 14:09
    • Надзвичайні ситуації
  • 168

 НАГАДУЄМО ВСІМ – це ЗЛОЧИН!

   Варто також знати кожному, що 3 березня парламент вніс зміни до Кримінального кодексу України, посиливши відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану.

   Так у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, спрямованих на послаблення держави, додали навмисні підпали, зокрема сухої рослинності. За самовільне спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, що заборонене в Україні, громадянам загрожує штраф, розміром від 3 060 до 6 120 грн, а для посадових осіб – від 15 300 до 21 420 грн. За ті ж дії, вчинені на території заповідників, паліям загрожує штраф у розмірі від 6 120 до 12 240 грн. Переконливо просимо не бути байдужими до довкілля і свого здоров’я й не спалювати суху рослинність, а також не забувати телефонувати на «102», коли бачать такі горіння та паліїв. На час воєнного стану спалювання сухостою можуть прирівнювати до диверсій. Це передбачає кримінальну відповідальність. Масштабні вогнища можуть розцінюватися як подання світлових сигналів ворогу.

   Рятувальники, які виїжджають на такі виклики, навіть у відносно мирних областях, фактично, змушені використовувати резерви не за призначенням, а тому можуть просто не встигнути туди, де справді буде потрібна термінова допомога.

   Додатково повідомляємо, що у нашій громаді вже розпочалися профілактичні рейди відповідних служб. Будьте пильними, законослухняними та відповідальними.

Інші новини