13o

Соціальна програма "ПРИХИСТОК". Внесено зміни

  • 2022.05.02 15:55
    • Житлово - комунальне господарство
    • Центр надання адміністративних послуг
    • Все для внутрішньо переміщених осіб
  • 1853

29 квітня уряд ухвалив постанову № 490, якою внесено зміни до Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-postanovi-kabinetu-ministriv-ukrayini-vid-19-bereznya-2022-r-333-490).

Як анонсують урядовці, оновлений документ дозволить державі більш ефективно реалізувати соціальну програму “ПРИХИСТОК”.

Нагадаємо, що в Калуській міській територіальній громаді виконавчим комітетом ухвалений відповідний Порядок компенсації витрат, згідно з яким діє норма, що «для отримання компенсації власник жилого приміщення не пізніше п’яти днів з дня закінчення звітного місяця  (тобто – з 1-5 число кожного місяця) подає до ЦНАПу заяву за формою згідно з додатком 3. Вона залишається чинною, за винятком самої форми заяви, яка змінена урядовою постановою (про нову форму йдеться нижче).

Що, насамперед, треба ЗНАТИ тим, хто надає тимчасово житло внутрішньо переміщеним особам та претендує на отримання компенсації у відповідності до Постанови КМУ «Про затвердження Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану»:

  1. Розширено та конкретизовано перелік осіб, які зможуть отримати компенсацію. До них, крім власників житла, додалися законні представники власників, наймачі (орендарі) житла державної або комунальної власності, спадкоємці, які прийняли спадщину.
  2. Власники житла, їх представники, орендарі наймачі (орендарі) житла державної або комунальної власності, спадкоємці, які прийняли спадщину не зможуть отримати компенсацію за внутрішньо переміщених осіб, якщо вони є членами їх сім’ї у розумінні Сімейного кодексу України.
  3. Надано можливість отримання компенсації особам, що розмістили у своїх домівках переселенців, однак фізично перебувають не за місцем проживання (передбачено подача заяви засобами електронного зв’язку).
  4. На сьогоднішній день найважливіше (адже термін подачі заяв вже розпочався) - змінено форму заяви на отримання компенсації власником жилого приміщення.

В зв’язку з цими обставинами в терміновому порядку виконавчими органами Калуської міської ради розробляється новий порядок компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану. Відразу після ухвалення виконкомом відповідного рішення буде оприлюднено новий алгоритм для власників житла (представників власників, наймачів (орендарі) житла державної або комунальної власності, спадкоємців, які прийняли спадщину).

А сьогодні невідкладно публікуємо нову форму заяви (Заява), яку слід вищевказаним категоріям осіб подати до ЦНАПу до 5 травня 2022 року, або, як це передбачено змінами до згаданої постанови – надіслати на електронну адресу Калуського ЦНАП cnapkalush@ukr.net .

В першому випадку (у разі подання заяви в паперовій формі) особа, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, пред’являє:

  • документ, який посвідчує його особу;
  • документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням, або документ, що підтверджує повноваження представника власника.

В другому випадку (у разі подання заяви в електронній формі) до такої заяви додаються електронні копії (фотокопії):

  • документа, який посвідчує особу, що розмістила внутрішньо переміщених осіб;
  • документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням, або документа, що підтверджує повноваження представника власника.

 

 

 

Інші новини