16o

Вивезення побутових відходів: норми, тарифи та інші актуальні питання

  • 2024.09.20 09:11
    • Громада
    • Міська рада консультує
  • 85

Рішенням Виконавчого комітету Калуської міської ради від 17.03.2021 №81 єдиним виконавцем послуги з вивезення побутових відходів на території Калуської міської територіальної громади,  визначено  ТОВ «Еко-Прикарпаття». Послуги надають відповідно до укладеного договору від 25.03.2021р. та умов проведеного конкурсу на визначення виконавця послуг.

Зараз у товаристві — 34 832 абоненти (особові рахунки). За місяць збирають і вивозять від 9500 до 12 000 кубометрів (залежно від сезону) змішаних побутових відходів.

У ТОВ «Еко-Прикарпаття» відповідають на найбільш актуальні питання від мешканців громади.

НОРМИ І ТАРИФИ

Тариф на послугу поводження (перевезення, перероблення (сортування) та захоронення) твердих побутових відходів закріплений рішенням № 142 Виконавчого комітету Калуської міської ради від 12.07.2022 року: https://www.kalush-eco.com/storinka-spozhyvacha/rishennia-miskoi-rady/ . Він становить:

  • для бюджетних споживачів —1169,75 грн/т;
  • для інших споживачів — 1189,66 грн/т;
  • для населення — 1095,08 грн/т.

На сьогодні тариф для мешканців багатоквартирних житлових будинків та будинків індивідуальної забудови  встановлено в розмірі 33,56 грн.

Від часу затвердження тарифу значно зросли витрати на оплату праці, вартість пально-мастильних матеріалів, запчастин та матеріалів для ремонту.  Вступили у дію і зміни в законодавстві про поводження із твердими побутовими відходами. При цьому, необхідно привести графіки вивезення відходів у відповідність до норм накопичення.

«Тариф на послуги повинен бути економічно обґрунтованим, тому за результатами звітного періоду готуємо звернення до виконавчого комітету щодо перегляду тарифів на наші послуги», — наголошують у підприємстві.

Законодавчо встановлено, що для такого джерела утворення побутових відходів, як домогосподарство, розрахунковою одиницею є один мешканець.

Розроблення та затвердження норм здійснюється не рідше ніж один раз на п’ять років.

«Звертаємо увагу, що на сьогодні в Калуській територіальній громаді проводиться визначення норм надання послуги з управління побутовими відходами для Калуської міської територіальної громади. Така діяльність проводиться Державним підприємством «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний  інститут міського господарства» на замовлення управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради, — стверджують в «Еко-Прикарпаття». — Визначення норм здійснюється за результатами вимірювання кількості побутових відходів».

На сьогодні норми у Калуській територіальній громаді закріплені відповідним рішенням виконавчого комітету КМР від 01.12.2020 №270, і становлять:

- для одного мешканця житлового одно- та багатоквартирного будинку — 1,73 куб.м на рік;

- для одного мешканця житлового будинку індивідуальної забудови — 2,38 куб.м на рік.

У  товаристві «Еко-Прикарпаття» пішли назустріч мешканцям громади, і при розрахунку тарифу для будинків індивідуальної забудови врахували  норму 1,73 кубометра  на рік.

            ЯКЩО РІЗНИТЬСЯ КІЛЬКІСТЬ ЗАРЕЄСТРОВАНИХ І ФАКТИЧНИХ МЕШКАНЦІВ

Законодавство гарантує споживачеві право не оплачувати вартість комунальних послуг (крім постачання теплової енергії) у разі їх невикористання (за відсутності приладів обліку) за період тимчасової відсутності у житловому приміщенні (іншому об’єкті нерухомого майна) споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, за умови документального підтвердження.

Документами, що підтверджує таку відсутність можуть бути:

-довідка про фактичне місце проживання;

-довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

-довідка, що підтверджує тимчасове перебування в лікувально-профілактичних і санітарно-профілактичних закладах;

-довідка, що підтверджує навчання в іншому місті;

-довідка, що підтверджує проходження військової служби;

-довідка, що підтверджує відбування покарання;

-документи, що підтверджують тимчасове перебування за кордоном.

Законодавчо затверджено форму Типових договорів про надання послуги з управління побутовими відходами. Відповідно до п.22 Типового договору, у разі тимчасової в житловому приміщенні споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, споживач має право на несплату вартості послуги за такий реріод за умови подачі виконавцю заяви та документа, що підтверджує таку відсутність, як зазначено вище. Тому після написання заяви та надання вище перелічених документів проводиться перерахунок, в тому числі, і за минулий період.

Для перерахунку споживачі можуть звертатись щоденно, з понеділка по пятницю, з 8.00-по 17.00 (обід 12.00-13.00) в абонентський відділ ТОВ «Еко-Прикарпаття» за адресою: м.Калуш, вул. Підвальна, 2а. Також надіслати документи можнана  VIBER  за тел. «гарячої лінії» +38(067)344-31-77,  чи на ел. адресу: ekokalush@gmail.com

Плата за надану послугу з управління побутовими відходами нараховується щомісяця, а здійснюється не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим періодом.

Пеня до споживачів ТОВ «Еко-Прикарпаття», які несвоєчасно вносили плату за послугу, наразі не застосовувалась.

Перш, ніж передати справу до суду,  боржникам рекомендованим листом направляється Досудове попередження, у якому роз’яснено всі правові наслідки в разі відсутності оплати, та реагування протягом 7-днів. Якщо сплатити всю суму боргу одразу неможливо, боржнику може бути запропоновано укладення договору реструктуризації.

ГРАФІК ВИВЕЗЕННЯ ВІДХОДІВ

Графік вивезення твердих побутових відходів узгоджено між виконавцем послуги і органом місцевого самоврядування (рішення виконавчого комітету Калуської міської ради №213 від 27.09.2022р). Ознайомитись із затвердженим графіком можна  також і на сайті ТОВ «ЕКО-ПРИКАРПАТТЯ»: https://www.kalush-eco.com/hrafik-vyvozu-tpv/

Для вивезення твердих відходів споживач зобов'язаний до 08.00 год. у дні тижня згідно графіку і схеми вивозу, виставити у погоджених  місцях закриті ємкості з відходами (пакети, баки, контейнери тощо) місткістю не більш як 0,12 кубометра.  Якщо сміттєвоз не може проїхати по вулиці, на якій мешкає споживач, останній повинен виставляти ємкості з відходами на розі проїзної вулиці чи в іншому місці по маршруту руху сміттєвоза. Якщо споживач не має можливості чи не бажає виставляти ємкості для збору ТПВ у визначених місцях, він може скористатися  найближчим контейнерним майданчиком загального користування у зоні обслуговування.

 ВИВЕЗЕННЯ ВЕЛИКОГАБАРИТНИХ ВАНТАЖІВ

Вивезення габаритних вантажів здійснюється за додаткову плату за договірною ціною.   Габаритні та ремонтні відходи можна відвезти безпосередньо на полігон ТПВ в урочищі «Височанка – Залісся». Можна замовити послугу з вивезення у ТОВ «ЕКО-ПРИКАРПАТТЯ».  На вартість впливають багато чинників: відстань до об’єкта, об’єм, вага вантажу, складність завантаження тощо. Середньозваженою є ціна 300 грн за вивезення і захоронення одного кубометра таких відходів. Заявки від клієнтів обробляються та виконуються протягом 1-2 днів. Форма оплати може бути будь-яка зручна для клієнта.

«У контейнери, що розташовані на контейнерному майданчику, можна викидати тільки змішані побутові відходи. У жодному разі не можна великогабаритні, ремонтні, відходи зелених насаджень та небезпечні відходи, — застерігають у ТОВ «Еко-Прикарпаття» . —

Небезпечні відходи – тільки на утилізацію спеціалізованим підприємствам, що мають відповідні ліцензії. Відходи зелених насаджень – компостувати, мульчувати тощо».

РОЗДАЧА ІНДИВІДУВАЛЬНИХ СМІТТЄВИХ КОНТЕЙНЕРІВ

Контейнери видають за договором відповідального зберігання тим абонентам що не мають заборгованості за попередні періоди. Видача контейнерів відбувається у селах територіальної громади за попереднім, узгодженим зі старостами сіл, графіком.

Отримати контейнер також можна в офісі ТОВ «ЕКО-ПРИКАРПАТТЯ». Звернутись можуть мешканці тих сіл, які вже попередньо включались у графіки видачі. Наразі контейнери видали у Мостищі, Копанах, Кропивнику, Сівці-Калуській, Голині, Пійлі, Довгому-Калуському, Тужилові, Боднарові.

 

Інші новини