9o

Побачити війну очима Небесного фотографа . У КАЛУШІ ВИСТАВЛЯТЬ ФРОНТОВІ СВІТЛИНИ ЗАГИБЛОГО ФОТОМИТЦЯ.

  • 2023.10.09 18:26
    • Громада
    • Трансляції
    • Відео
  • 402

   Марія жваво прикладає фотороботи до стін виставкової зали у Калуші. Там, де вони б мали висіти на фотовиставці. На ній футболка зі зобаженням її хлопця, ковельчанина, воїна Максима Бурди: у зеленій траві, із написом «Жити». Максим загинув узимку під Бахмутом. Кохана Максима Бурди Марія Лукашук і мама Ірина Максимчук втілюють мрію полеглого воїна про власну фотовиставку. Адже за 11 місяців на фронті Максим Бурда зробив чимало світлин. Дві сотні із них включили у виставку «Небесний фотограф».

— Пам’ятаю цей день, коли ми сиділи біля кав’ярні у машині і говорили про плани на майбутнє. Він казав: я хотів би, як прийду зі служби, організувати свою фотовиставку. І від того моменту я знала, що він про це мріє, — згадує Марія. Максим Бурда зацікавився фотографією у 5-у класі, і вже у дев’ятому зробив першу весільну фотозйомку. Вивчав журналістику в Острозькій академії, і час від часу повертався до фотографування. Спочатку – як весільний фотограф, а вже потім почав робити військові світлини.

— На виставці буде представлений банер із довоєнними роботами Максима. Щоб відвідувачі могли відчути його еволюцію від весільного фотографа до військового, — розповідає Марія. — На військовій службі спершу він не мав цілі робити фото. Але з часом від почав знімати на звичайний телефон. Деякі з цих фото є в експозиції. Їх не відрізнити від професійних. Він дуже добре умів їх обробляти. І, все ж таки, з часом він купив професійний фотоапарат. Довго вибирав професійну, компактну, придатну для зйомки у важких умовах камеру. На виставці – фото різного ґатунку: від портретів, селфі - до фото з окопів, розтрощених міст і сіл, вцілілих від обстрілів безпритульних тварин, новорічної «ялинки» із автоматів. Кожне фото має назву, яку дав сам автор чи близькі йому люди.

— На мені футболка, яку ми теж продаємо із благодійною метою. Коли я відкрила флешку із фотографіями Максима, ця – відразу запала мені в серце. Вона була одна-єдина. Я дуже згадує Марія. — Він надзвичайно любив котиків. Надсилав мені їхні фото, люблю зелений колір, весну, у мене очі зелені. Вона стала однією з моїх улюблених, — які підписував «Кошеня, як ти». Я, не думаючи, назвала так фото уцілілого бахмутського котика. Світлини надзвичайно високої якості друку, які видрукували у Києві. Вони тверді і мають приховані рамки, тому, фактично, є повноцінними картинами. Фотороботи можна замовити, а також придбати листівки, футболки, худі і магніти. Частину прибутку перерахують на фонд «Янголи Азову», який працює із полоненими і їхніми сім’ями. На відкритті виставки будуть присутні і мама Максима, його побратими, друзі. — Калуш – це вже восьме місто, куди ми прибули із виставкою. І нам дуже важливо залучити якомога більше людей, — каже Марія.

Субота, 14 жовтня. Калуш. Виставкова зала (вул. Дзвонарська, 5). Початок – о 15:00.

Інші новини