7o

"Віспа мавп.Чи варто панікувати?",в зв'язку з реєстрацією нових спалахів цього захворювання в світі

  • 2022.06.23 11:06
    • Охорона здоров'я
  • 388

   Епідситуація з  мавпячої віспи в Україні на даний час залишається благополучною, в нас не зареєстровано жодного випадку цього захворювання. Проте повномасштабне вторгнення  Російської федерації на територію України спричинило масову міграцію населення в різні країни Європи, де фіксуються поодинокі випадки цього захворювання. Тому існує ймовірність завезення  вірусу віспи мавпи при поверненні на Україну. Навіть один підтверджений випадок  захворювання вважається спалахом.

За повідомленням Всесвітньої організації охорони здоров'я з 13 травня 2022 року у низці не ендемічних країн зафіксовано 255 підтверджених випадків мавпячої віспи.  

Так, у Сполученому королівстві Великої Британії та Північної Ірландії із середини травня лабораторно підтверджено 106 випадків мавпячої віспи. Також ВООЗ повідомляє про підтверджені випадки у Португалії, Швеції, Бельгії, Франції, Німеччині, Італії, Словенії, Данії, Нідерландах, Чехії. У США, Канаді та Австралії теж є інфіковані. А 10 червня підтверджений перший випадок мавпячої віспи у сусідній Польщі.

Нагадаємо, що мавпяча віспа–це рідкісне вірусне зоонозне(передається від хворої тварини до людини) захворювання, симптоми якого у людини схожі із симптомами, які спостерігалися в минулому у пацієнтів з натуральною віспою, яка була повністю викоренена в 1980 р.  Діагностувати цю недугу можна за допомогою спеціального ПЛР-тестування. Для цього у потенційного хворого досліджують вміст або покриви висипки.

Мавпяча віспа зустрічається головним чином у тропічних лісах Центральної та Західної Африки та іноді заноситься в інші регіони.  

Вірус віспи мавп в основному передається людині від диких тварин, таких як гризуни і примати. Його вторинне поширення шляхом передачі від людини людині носить обмежений характер. Передача інфекції відбувається переважно повітряно-крапельним та контактно-побутовим шляхом при тривалому особистому контакті з хворою людиною, що піддає найбільший ризик інфікування членів сім'ї людини з гострим випадком захворювання (користування спільними предметами побуту, статевий контакт). Передача інфекції може також відбуватися і через плаценту (вроджена віспа мавп).

Інкубаційний період (період часу від інфікування до появи симптомів) віспи мавп зазвичай становить від 6 до 16 днів, але може коливатися в діапазоні від 5 до 21 дня.

Симптоми:   Інфекцію можна розділити на два періоди.

  1. Період інвазії (0-5 днів).Супроводжується гарячкою, сильним головним болем, збільшенням лімфатичних вузлів, болем в спині, у м'язах і сильною слабкістю.
  2. Період висипки (через 1-3 дні після виникнення лихоманки).Спочатку виникає на обличчі (в 95% випадків) і потім поширюється на інші частини тіла (долоні та ступні в 75% випадків). Висипання проходять кілька етапів і являють собою пухирці заповнені рідиною(везикули), які приблизно через 10 днів покриваються кірочками. До повного зникнення кірочок може пройти три тижні.

У деяких пацієнтів перед появою висипки розвивається лімфаденопатія (збільшення лімфатичних вузлів), яка є характерною ознакою віспи мавп в порівнянні з іншими схожими захворюваннями.

Симптоми можуть тривати від 2 до 4 тижнів. Переважно мавпяча віспа має легкий та середній перебіг, але зустрічаються й важкі випадки. За даними ВООЗ коефіцієнт летальності становить близько 3-6%.

Лікування і вакцинація .     Вірус віспи мавп зазвичай лікується симптоматично.

Специфічні види лікування або вакцини від віспи мавп відсутні, проте спалахи цього захворювання піддаються контролю. Ефективність вакцинації проти натуральної віспи в минулому досягала 85%,що є важливим для профілактики віспи мавп.Однак після повної ліквідації натуральної віспи у всьому світі ця вакцина більше недоступна для основної частини населення. Проте, наявність вакцинації від натуральної віспи в минулому може сприяти менш важкому перебігу захворювання.

Профілактика : єдиним способом зменшення числа інфекцій серед людей є підвищення обізнаності серед населення щодо заходів, які можуть бути вжиті для обмеження контактів з вірусом.

  Епіднагляд та швидке виявлення нових випадків є вирішальними для стримування спалаху. Пацієнтів з підозрою на віспу мавп потрібно ретельно обстежити, а у випадку підтвердження – ізолювати, поки висип не загоїться з утворенням нового шару шкіри на його місці. Необхідно уникати тісних фізичних контактів з людьми, інфікованими віспою мавп. При догляді за хворими людьми необхідно надягати рукавички і використовувати засоби захисту. Після відвідин таких людей необхідно регулярно мити руки. Хворих рекомендується ізолювати або на дому, або в лікувальному закладі .Моніторинг контактних осіб проводять 21 день від моменту останнього контакту з хворим.

Медичні працівники, які доглядають за пацієнтами з підозрюваною або підтвердженою інфекцією вірусу віспи мавп, або працюють зі зразками від них, повинні застосовувати стандартні заходи інфекційного контролю. Якщо можливо, для догляду за хворим слід відібрати осіб, які були раніше вакциновані проти віспи.

Матеріал від людей і тварин з підозрою на інфекцію вірусу віспи мавп, повинен оброблятися підготованим персоналом, який працює у відповідно обладнаних лабораторіях. Зразки пацієнтів повинні бути безпечні для транспортування – в потрійному пакуванні відповідно до рекомендацій щодо транспортування інфекційних речовин.

    Запобігання віспи мавп через обмеження торгівлі тваринами

Деякі країни запровадили правила, що обмежують ввезення гризунів і приматів. Тварин у неволі, що можуть бути інфікованими віспою мавп, слід ізолювати від інших тварин і негайно поміщати на карантин. Будь-які тварини, які могли контактувати з інфікованою твариною, повинні бути поміщені на карантин, поводитися зі стандартними заходами та спостерігатися на наявність симптомів віспи мавп протягом 30 днів.

Мандрівники до країн Західної Африки, ендемічних з MPXV, повинні уникати контактів з тваринами, що можуть бути носіями хвороби (гризуни, сумчасті тварини, примати). Необхідно дотримуватись гігієнічних норм, належної безпеки харчових продуктів та питної води.

     У разі появи будь-яких симптомів захворювання під час подорожі або після повернення необхідно терміново звернутися по медичну допомогу.

Калуський районний відділ ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Інші новини