20o

До двох десятків вишивок отримав в подарунок музей-оселя родини Івана Франка

  • 2023.11.20 12:59
    • Громада
    • Культура
  • 149

 Історія вишивок з минулого століття…

  ✅Несподіваний подарунок отримала музей-оселя родини Івана Франка. Недільного ранку на порозі садиби наукова співробітниця КЗ «Музейно-виставковий центр» Дарія Ониськів знайшла клунок.

  Вміст його приємно здивував – до двох десятків вишитих елементів декоративно-ужиткового мистецтва: серветки різного розміру, картини, наволочка, доріжка, скатертина… А ще записка з номером телефону. Затефонувавши, Дар’я Григорівна познайомилася з п. Тетяною, яка розповіла історію пакунку.

   ✨Виявляється, нещодавно вона придбала квартиру. А в ній знаходилися речі, які вирішила віднести в музей. Зазначила, що жінка, яка їх вишивала, вже пішла в засвіти років зо тридцять тому. Звали її Анастасія Марчук. Жінка за життя певний час перебула на засланні в росії. Чоловік її там і загинув. Вже й дітей її нема на цьому світі. Пані Тетяна вирішила зібрати всі речі, які вважає дуже цінними, адже й сама вишиває, та передати в музей.

   Дар’я Ониськів каже: «Роботи вишиті хрестиком. Видно, що на підручному матеріалі. Є сорочка на хлопчика-підлітка. Візерунок дуже знайомий. Я також вишивала для своєї доньки – випускниці гімназії, тепер ліцею ім. Дмитра Бахматюка. Тоді у всіх були однакові вишиванки. Я дякую Богові та п. Тетяні за такий подарунок. Добре, що не викинули в смітник». Тепер в музеї-оселі родини Івана Франка буде ще одна цікава історія про добрих людей та збереження спадщини минувшини.

Інші новини