6o

ВІЛ СНІД і вагітність

  • 2022.11.29 14:16
    • Соціальна сфера
  • 219

29 листопада 2022 року, у рамках роботи консультативного пункту Калуського міського центру соціальних служб в жіночій консультації КНП “Калуська ЦРЛ”, фахівцем із соціальної роботи Василиною Кашівською було проведено чергову інтерактивну бесіду з вагітними жінками на тему: “ВІЛ СНІД і вагітність”, напередодні щорічного відзначення 1 грудня Всесвітнього Дня боротьби зі СНІДом.

       В ході заняття майбутні матері мали змогу отримати вичерпну інформацію щодо самого поняття ВІЛ СНІДу, етапів розвитку та  шляхів передачі даної інфекції, чому необхідним є обстеження вагітних на ВІЛ та чи може у ВІЛ-інфікованої жінки народитися здорова дитина. 

         Коли і навіщо слід проводити обстеження вагітної на ВІЛ? Перевірити свій ВІЛ-статус необхідно кожній жінці, що планує вагітність. Якщо ж вагітність вже настала, тест на визначення наявності ВІЛ рекомендується пройти при постановці на облік і потім ще один раз повторно, тому що інфікування може відбутися на будь-якому терміні вагітності. Головною метою таких обстежень є своєчасне виявлення наявних проблем зі здоров'ям жінки для проведення лікування та профілактики захворювань новонародженого. Тільки від самої жінки залежить здоров'я її майбутньої дитини, і чим раніше буде розпочато противірусна терапія в разі підтвердження наявності ВІЛ, тим більше шансів народити здорового малюка.

        Навіть якщо результат тестування на ВІЛ негативний, кожна майбутня мама  повинна пам’ятати про існування ризику інфікування при небезпечній статевій поведінці під час вагітності. Тільки спостереження лікарем акушер-гінекологом, збалансоване харчування з необхідною кількістю вітамінів, важливість достатньої тривалості нічного сну (не менш 7-8 годин), уникнення стресових ситуацій, безпечна статева поведінка – є запорукою здоров’я майбутньої дитини.

        Хочеться вірити, що отримані знання на таких заходах, вчитимуть нас жити пліч-о-пліч із ВІЛ-позитивними людьми, пробуджуватимуть у свідомості суспільства неупереджене ставлення до них, зменшуватимуть рівень стигматизації, бо саме толерантне ставлення кожного з нас може змінити думку суспільства про цю проблему.

Інші новини