5o

Відбувся круглий стіл "Іван Костів - дослідник галургії Калущини", під час якого обговорили актуальні питання щодо видобутку та переробки корисних копалин та міжнародної співпраці у цій галузі

  • 2023.03.17 09:18
    • Громада
  • 371

Людина-епоха. Саме такою особистістю є Іван Костів – науковець, кандидат технічних наук, хімік-технолог ДП «Науково-дослідний і проектний інститут основної хімії», директор науково-дослідного інституту галургії в Калуші з 2008 по 2019 р.р.

Нещодавно науковцю виповнилося 75 років. За багаторічну плідну працю, високий професіоналізм, вагомий внесок в екологічну промислову безпеку регіону та з нагоди ювілею Івана Юрійовича міський голова Андрій Найда нагородив золотим значком «Калуш».

Як вчений працює з 1982 року, захистив кандидатську дисертацію за темою «Переробка полімінеральних руд» і з того часу займається розробкою зазначеної проблематики. У науковця на рахунку вже більше 80 зареєстрованих винаходів. Іван Костів є автором більше як 60 наукових публікацій, які надруковані у вітчизняних та зарубіжних виданнях.

З 2021 року друкується у «Калуських історичних студіях» в розділі «Галургія». Є пропозиції й щодо співпраці від Узбекистану.

Нагоду поспілкуватися з науковцем мали всі охочі за «круглим столом», який відбувся у Краєзнавчому музеї Калущини, зорганізований старшим науковим співробітником Іваном Тимівим.

Іван Костів ділився спогадами історії створення, розвитку, занепаду та окреслив перспективи хімічної галузі в нашому місті.

Науковець зазначив, що Прикарпаття – єдиний басейн в Україні з безхлорною калійною рудою. Такої сировини у світі – 10 %.

Основна мета винахідника - на основі місцевих технологій запустити по новому виробництво калійних добрив.

Так, це дійсно було б дуже добре, якби відновися процес, про який зазначає науковець. Сподіваємося, що так воно і буде. Адже пам’ятаємо, що наприкінці 2021 року переробкою розсолів вже цікавилися представники Експертної місії TAIEX з управління гірничими відходами, організованої Європейською Комісією у співпраці з Міністерством розвитку економіки України. Можливо знайдуться й інвестори, яких привабить ідея відновлення виробництва калійних добрив у Калуші.

Тож бажаємо ювіляру-науковцю Івану Костіву нових цікавих відкриттів та їх реалізації.

Інші новини