11o

Відбувся круглий стіл у рамках Всеукраїнської акції "16 днів проти насильства"

  • 2023.12.01 13:41
    • Громада
    • Соціальна сфера
    • Запобігання та протидія домашньому насильству
  • 213

У Калуському міському центрі соціальних служб відбулося засідання круглого столу у рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства». Цей захід впродовж останніх років став традиційним і проводиться у період з 25 листопада до 10 грудня по всій країні. Власне, у засіданні взяли участь соціальні педагоги та практичні психологи навчальних закладів Калуської міської територіальної громади, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії булінгу, домашньому насильству і насильству за ознакою статі. 

Зі вступним словом до присутніх звернулась директор Калуського міського центру соціальних служб Галина Дидич, яка наголосила, що будь-які прояви насильства є недопустимими,  звернула увагу на часте замовчування фактів булінгу, домашнього насильства/гендерно зумовленого насильства, причини їх виникнення та способи їх подолання. 

Заступник директора-начальник відділу Калуського міського центру соціальних служб, керівник мобільної бригади соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства Уляна Бялик  зазначила,  що насильство світовою громадськістю визнано однією з небезпечних проблем, які є перепоною на шляху подолання нерівностей й дотримання людських прав та наносять величезну моральну шкоду суспільству, проінформувала про установи, які працюють у напрямку запобігання та протидії всіх проявів насильства. 

Крім того, у ході засідання круглого столу зазначено, що проблема насильства в родині досить гостро стоїть в Україні та в Калуській міській територіальній громаді у тому числі. Небезпека полягає в тому, що прояви жорстокості та домашнього насильства не лише руйнують гармонію родинних стосунків, а й виступають передумовою злочинності в суспільстві загалом. Особливо кричущим є те, що від неї страждають діти. А вони не лише спостерігають за насильством у своїй родині, а й дуже часто самі стають постраждалими, або ж і кривдниками.  Відтак, виростаючи, дуже часто у майбутньому застосовують цей негативний досвід у власному житті. Учасники заходу дійшли єдиної думки, що найважливішу роль у попередженні булінгу, домашнього насильства відіграє інформаційно-просвітницька та консультаційна робота. Тому ефективному вирішенню проблеми булінгу, домашнього насильства, без сумніву, має стати злагоджена взаємодія всіх суб'єктів соціальної роботи з навчальними закладами громади. 

На завершення заходу,  за підтримки фонду UNІCEF, усі учасники отримали аптечки та інформаційні матеріали, які зможуть використати у повсякденній роботі. 

Нагадуємо, що у нашій громаді, за підтримки UNFPA, Уряду CANADA та БФ "Батерфлай" працює мобільна бригада соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства та денний центр з кризовими кімнатами. Контактний номер телефону: 0676003146 або за адресою: вул. Героїв України 9а (вул. Пушкіна 9а).

Інші новини