9o

Відбулась презентація збірника наукових статей "Калуські історичні студії" Том 5.

  • 2021.05.28 08:22
    • Культура
  • 712
27 травня  2021 року у Краєзнавчому музеї Калущини відбулась презентація збірника наукових статей "Калуські історичні студії" Том 5.
   До створення книги долучилося 19 авторів, які підготували 16 статей. Основна тематика публікацій: джерелознавство Калущини, зокрема матеріали архіву Калуської філії «Союзу українок», військова історія ранньомодерного часу, діяльність Калуського міського суду в роки німецької окупації 1942–1944 рр., дослідження з історії національно-визвольної боротьби на Калущині 1944–1951 рр. та українського державотворення кінця 80-х – початку 90-х рр. ХХ ст. 
    Окремі рубрики збірки складають статті про Тараса Шевченка як дослідника старожитностей України та дослідження, присвячені відвідинам митрополитом Андреєм Шептицьким Калущини наприкінці 20-х – на початку 30-х рр. ХХ ст., мемуарно-дослідницька візія про життя й діяльність та родинні взаємозв’язки музиканта і педагога Володимира Осередчука із Франковим сімейством на Калущині.
   У рубриках «Краєзнавче літературознавство» та «Пам’яткознавтсво» інформаційно вагомими є статті присвячені творчій спадщині краєзнавця Йосипа Кащишина та відкриттю пам’ятника Іванові Франку в Голині.     
     З історії галургії Калущини вартісною є публікація присвячена аналізу досвіду і практики цього виробництва.
  У ювілейних вітаннях відзначено творчий доробок історика, професора Олега Малярчука та краєзнавця Богдана Яневича.
    Збірка вміщує майже 50 світлин, присвячених тематиці авторських статей.
    Книга вийшла у світ за сприяння Калуської міської ради.
Інші новини