26o

Я і Фелікс" - фільм – саме той, що потрібен нам сьогодні

  • 2024.07.22 11:20
    • Громада
    • Культура
  • 27

21 липня в кінозалі "Час кіно" (ПК "Мінерал") відбулась демонстрація фільму «Я і Фелікс». Фільм створено за мотивами роману письменника і військового Артема Чеха "Хто ти такий?". 

Опісля перегляду калушани мали нагоду поспілкуватися з режисеркою Іриною Цілик, яка є дружиною Артема Чеха, та виконавцем однієї з головних ролей, поетом, почесним громадянином Калуша Юрієм Іздриком.

Картина — про історію дорослішання хлопчика з провінційного українського міста в часи пострадянської реальності 1990-х. Про його сім’ю, друзів і стосунки з колишнім військовим, ветераном-афганцем Феліксом.

«Фільм – саме той, що потрібен нам сьогодні» — переконаний Калуський міський голова Андрій Найда. - Я пам’ятаю той час і усвідомлюю помилки, яких припустилася тодішня влада, що в результаті призвели до наслідків, які ми розгрібаємо тепер. Флешбеки з 90-х опам’ятовують та підкреслюють те, що такого більше не можна допустити. Щира величезна вдячність творцям і акторам за цей фільм, за цю історію, знайому нам всім до болю».

Як суспільство має бути готовим прийняти ветеранів війни? 

«Це дуже важливе питання у фільмі, хоча загалом я намагалася про різні речі говорити. Тема повернення ветеранів і тема того, як ми тут маємо допомагати їм, – це окрема велика розмова. На жаль, у мене немає однозначних відповідей на ці питання. Я дружина людини, яка двічі поверталася з війни. І це було непросто. Фільми, книжки на таку тему – це один зі способів принаймні піднімати на поверхню ці питання», – вважає Ірина Цілик.

Актор-дебютант, знаковий поет Юрій Іздрик за роль Фелікса отримав кінопремію «ЗОЛОТА ДЗИҐА». Його неперевершена гра та майстергість усієї творчої команди – свідчення того, що стрічка втрапила в саму «десятку» і заслужено завоювала симпатії глядачів.

Хоча в український прокат фільм вийшов ще у квітні, в кінозалі "Час кіно" ледь умістились усі бажаючі. Спілкування з Іриною Цілик та Юрієм Іздриком вийшло, направду, щирим, теплим. 

Показ був благодійним — збирали добровільні пожертви на підтримку ЗСУ.

Інші новини