15o

Вчимося зберігати психоемоційне здоров’я в сучасних умовах

  • 2023.02.08 10:32
    • Соціальна сфера
  • 166

   Вагітність - це радісний і відповідальний період у житті кожної жінки. Але в умовах сьогодення, коли у звичне життя кожної людини втрутилась війна, виношування дитини -  справжнє випробування. Чи не найважче є майбутнім матусям, адже вони здебільшого перебувають у напруженості, підвищеній тривожнності, хвилюванні за власне здоров’я та  внутріутробний розвиток малюка.

   “Поради вагітним щодо збереження психоемоційного здоров’я в сучасних умовах” – саме під такою назвою, у рамках щотижневої роботи консультативного пункту Калуського міського центру соціальних служб в Жіночій консультації Пологового булинку КНП “Калуська ЦРЛ”, фахівцем із соціальної роботи Василиною Кашівською було проведено чергове заняття, метою якого є надання психологічної  підтримки.

   Кожній майбутній матусі важливо пам’ятати про механізми боротьби з тривогою та стресом та володіти техніками, які допомагають звільнитись від напруги в тілі. Це особливо актуально у воєнний період, коли причин для стресу дуже багато. Прагнення захистити себе і дитину загострюються, всі сили, фізичні та емоційні ресурси спрямовуються лише на створення безпечних умов. Вагітним варто пам’ятати про важливе значення режиму праці і відпочинку, відповідної тривалості сну та збалансованого харчування. Крім підтримання фізичного здоров'я, потрібно дбати і про психологічний стан, адже від стану майбутньої мами залежить майже все, тому вкрай важливо відновлювати енергію та турбуватися про свої почуття. Щоб знизити рівень тривоги, можна поспілкуватись та поділитись своїми відчуттями з тією людиною, якій довіряєте. Якщо такої можливості немає, можна записати думки на папері, або вести щоденник, це допоможе структурувати емоції та міркування і дасть змогу краще зрозуміти ситуацію, відчути полегшення.

  Кожна майбутня мама повинна розуміти, що не варто з будь якого приводу занадно хвилюватись, вирішувати проблеми слід  поступово, у міру їх надходження, а надмірні тривога і стрес точно не підуть на користь ні  майбутній матері, ні дитині. 

Інші новини