15o

У Калуші відзначили 100-літній ювілей Державної установи «НІОХІМ»

  • 2023.09.21 17:48
    • Громада
  • 617

100 років тому, 21 вересня 1923 року у Харкові було створено Державний науково-дослідний і проєктний інститут основної хімії.

Зараз НІОХІМ – це державна установа, яка комплексно здійснює науково-дослідні, проєктні та дослідно-конструкторські роботи зі створення та реконструкції виробництв основної хімії, зокрема кальцинованої і харчової соди, із забезпеченням екологічної та промислової безпеки підприємств.

Також НІОХІМ спільно з провідними підрядними компаніями світу здійснює реалізацію проєктів "під ключ". Інститутом спроєктовані і побудовані численні виробництва кальцинованої соди та інших продуктів у Польщі, Німеччині, Індії, Туреччині, Ірані та інших країнах. Підрозділи ДУ НІОХІМ розташовані у Харкові, Києві, Вінниці, Одесі, Донецькій області та в Калуші. Із 2019 року Калуський науково-дослідний інститут галургії є філією Харківського інституту основної хімії. Після початку повномасштабного вторгнення військ росії до України, з метою збереження головного надбання установи—виробничого колективу — керівництво ДУ «НІОХІМ» вирішило провести релокацію інституту з Харкова до Калуша.

Щоб ефективно продовжувати роботу після евакуації приміщення інституту галургії обладнали комп’ютерами для дистанційної роботи. Віддалено працюють близько 200 фахівців. Більшість – з Харкова, деякі працюють із Франції, Нідерландів, Польщі. Столітній ювілей своєї поважної установи колектив на чолі з директоркою Іриною Довгалюк відзначав сьогодні у Калуші.

Було багато квітів, тематичних музичних номерів і теплі слова побажань – насамперед, звичайно, чимшвидшої Перемоги і повернення додому. Подальшої мирної, плідної роботи від імені місцевої влади ювілярам побажав заступник міського голови Калуша Богдан Білецький.

Музичний сюрприз підготували викладачі Калуської дитячої музичної школи.

Інші новини