13o

Витоки, традиції та перспективи Української державності обговорювали 28 липня – в день однойменного свята – учасники круглого столу, що відбувся у Центральній бібліотеці ім. Т. Шевченка

  • 2023.07.28 16:05
    • Громада
    • Культура
  • 160

Молоде свято – День Української Державності – цьогоріч ми відзначаємо вдруге, 28 липня у День хрещення Київської Русі. Це свято нагадує про понад тисячолітню історію України, боротьбу наших пращурів за НЕЗАЛЕЖНІСТЬ, яку продовжують мужні ГЕРОЇ сьогодення! Зараз, в умовах збройної агресії з боку росії, нове свято покликане стати духовним щитом проти лютого, підступного ворога.

Про першовитоки державності на українських землях (кіммерійців, скіфів, сарматів, античні міста північного Причорномор’я), про основні державні формації (Київська Русь, Галицько-Волинське князівство, Гетьманщина, УНР, ЗУНР та інші) розповіли за круглим столом студенти Калуського коледжу економіки, права та інформаційних технологій ІФНТУНГ. Особливу увагу під час обговорення було звернено на причини втрат державності у минулому, а також – на загрози та перспективи сучасної держави. До дискусій активно долучилися учасники заходу: доктор історичних наук Олег Малярчук, кандидат історичних наук, краєзнавець Ігор Ільницький, старша наукова співробітниця Меморіального музею «Калуська в’язниця» Людмила Андрійчук, священник УГКЦ о. Ігор Пришляк, голова циклової комісії з права Оксана Романів, викладачі коледжу Лілія Боднар, Христина Івасів, Олег Ониськів. 

Варто додати, що вже наступного року День Української Державності відзначатимемо 15 липня (з огляду на перехід ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський стиль календаря).

Інші новини