12o

Всеукраїнський день бібліотек відзначається 30 вересня.

  • 2023.09.30 09:16
    • Громада
    • Культура
  • 174

На сьогодні в країні функціонує близько 40 тисяч великих і малих книжкових храмів, джерел ідей та скарбниць думок, що прокладають стежки у майбутнє. 

Не останнє місце у цій мережі посідає Централізована бібліотечна система Калуської міської ради, яка об’єднує 21 заклад (6 у місті, решта – в селах громади): ЦБШ ім. Т. Шевченка, бібліотека-філія для дітей, бібліотека-філія для юнацтва, бібліотеки-філії №1-18. 

У бібліотечних закладах громади працює 40 бібліотечних працівників. Свою діяльність у сучасних умовах вони вибудовують так, щоб кожен читач, переступивши поріг бібліотеки, відразу зрозумів: на нього чекають і йому тут цікаво й комфортно. На першому місці завжди залишається популяризація книги. Попри це, активно проводяться тематичні соціокультурні заходи на теми національно-патріотичного виховання, утвердження української мови, виховання інформаційної культури та медіаграмотності, екологічного просвітництва та здорового способу життя; інтенсивніше запроваджуються інноваційні форми в роботі з дітьми.

 Після початку великої війни пріоритетним напрямком роботи бібліотечних працівників громади стало волонтерство, збір гуманітарної допомоги, підтримка ЗСУ і ВПО.

 Буквально з перших днів вторгнення розпочалась боротьба на інформаційному фронті: вилучено з відкритого доступу книги російських авторів та літературу мовою окупанта. До речі, і зараз кожен охочий може принести у бібліотеки російськомовну літературу. Її здають на макулатуру а отримані кошти переказують нашим військовим. Ця акція є, наразі, безстроковою... 

"Дуже радіємо поповненню фондів сучасною українською літературою. Саме новинки української літератури, а ще - світові бестселери, перекладені українською, у топі вподобань наших читачів. Люди дуже ретельно слідкують за "свіжими" виданнями, приходять навіть зі списками, запитують", - розповідає директорка КЗ "Централізована бібліотечна система Калуської міської ради" Наталія Воробець.

 Бібліотеки громади були і залишаються важливими елементи її життя. Це своєрідні центри, які згуртовують людей, сприяють підвищенню рівня їхньої освіченості та поінформованості. Попри війну життя триває і ніщо нас не зламає. Відроджуємо традиції, пам’ятаємо уроки історії. Працюємо, зберігаємо спокій та віримо в ЗСУ і нашу Перемогу! 

Працівників бібліотечної системи, бібліотекарів закладів освіти, читачів, усіх, залюблених у книгу, вітаємо із Всеукраїнським днем бібліотек!

Інші новини