7o

В центральній бібліотеці імені Т. Шевченка відбувся круглий стіл «Трагічний, величний і вічний Василь Стус»

  • 2023.01.05 16:05
    • Культура
  • 256
6 січня виповнюється 85 років від дня народження Василя Стуса – українського поета, перекладача, дисидента. Життя і творчість Василя Стуса — це велика Любов до України, до українського народу та абсолютна відданість боротьбі за найвищі ідеали людства.
   З нагоди відзначення цієї дати 05 січня 2023 року в центральній бібліотеці імені Т. Шевченка відбувся круглий стіл «Трагічний, величний і вічний Василь Стус». Український поет і перекладач, правозахисник Василь Стус народився 6 січня 1938 року в с. Рахнівка Гайсинського району на Вінниччині. Велич Василя Стуса як поета і громадянина формувалася й зростала на Донеччині, на українській землі й щедро плекалася національною та світовою культурою. Його серце зупинилося 4 вересня 1985 року в карцері 36-ого табору особливого режиму у селі Кучино на Уралі (Росія), де Стус відбував чергове покарання. Протягом свого заслання репресований поет кілька разів оголошував голодування, його кидали до камери-одиночки та карцеру. Але дух великого українця не був зламаний.
   Модераторкою круглого столу була Оксана Тебешевська, заслужена вчителька України, поетеса, громадська діячка. На заході доповідали: Андрійчук Людмила, старший науковий співробітник Меморіального музею "Калуська в'язниця" "Музейно-виставкового центру Калуської міської ради". Тема доповіді: "Василь Стус. Біографічний нарис".
 Приємною несподіванкою став телефонний дзвінок від Володимира Шовкошитного, українського поета, прозаїка, публіциста, громадського, політичного та державного діяча, непересічним фактом в біографії якого стала організація перепоховання Василя Стуса. Усі присутні мали змогу почути про деталі перепоховання 9 листопада 1989 року у Києві на Байковому цвинтарі українських письменників і політв'язнів радянського комуністичного режиму – і зокрема Василя Стуса, Юрія Литвина та Олекси Тихого.
Оксана Кондратенко, головний зберігач фондів "Музейно-виставкового центру Калуської міської ради". Тема доповіді: "Еволюція художніх образів та філософських мотивів у поезії Василя Стуса".
   Олег Ониськів, викладач Калуського коледжу економіки, права та інформаційних технологій ІФНТУНГ. Тема доповіді: «Радянське правосуддя, слідчі та судові дії у справі Василя Стуса» (про особливості ведення кримінальної справи, судового розгляду та відбуття покарання) та інші.
Читали поезії: Леся Кирилович, науковий співробітник музею-оселі родини Івана Франка, голова Калуського міськрайонного об’єднання «Просвіта» ім. Т. Шевченка, Оксана Яворська, вчитель української мови та літератури Калуського ліцею №3, Тетяна Юзьв`як, вчитель української мови і літератури в Калуському ліцеї № 10.
   Василь Стус – видатний український поет. Лауреат Шевченківської премії, Герой України, на жаль, посмертно. Це митець, який належить до когорти світочів національної культури й золотого світового фонду поезії ХХ століття. Його поетичне слово нікого не залишає байдужим і є, безумовно, актуальним для сьогодення. Письменник жив Україною, марив нею на чужині. Ця всепоглинаюча любов була сенсом його життя і відчувалася в кожній поетичній збірці. А їх у нього було шість: «Круговерть», «Зимові дерева», «Веселий цвинтар», «Час творчості – Dichtenszeit», «Палімпсести», «Свіча в свічаді». Перекладав Й. В. Гете, Р. М. Рільке, П. Целана, Р. Кіплінга, Ф. Г. Лорку та ін. Твори ж Василя Стуса було перекладено англійською, французькою, португальською, польською, німецькою мовами.
  Творчість видатного поета досліджувала ціла когорта науковців, літературознавців, літературних критиків, перекладачів. Серед них – чимало науковців і письменників Вінниччини та Донеччини. Василь Стус навічно залишиться у серцях українців, як справжній син українського народу. Його постать є символом незламності духу, людської та національної гідності, а криниця його творчості відкриває свої глибини нащадкам.
Інші новини