4o

Увага! Розпочалася операція «Первоцвіт – 2021»

  • 2021.03.03 09:24
    • Громада
  • 304

Щовесни на території України великих обсягів набуває торгівля ранньоквітучими весняними рослинами – так званими первоцвітами. Масовий збір на продаж квітконосів рідкісних рослин призводить до послаблення, а у невеличких місцезростаннях до повного пригнічення насіннєвого поновлення. Крім цього, дуже часто первоцвіти знищуються з кореневою частиною, що призводить до фізичного знищення популяцій. За сезон в результаті незаконного збору для подальшої реалізації знищується велика кількість підсніжника білосніжного, білоцвіту весняного, шафрану Гейфеля, рябчика шахового, проліска дволистого, сону широколистого тощо.

З метою збереження червонокнижних першоцвітів щорічно на території України з 1 по 22 березня проводиться операція «Первоцвіт – 2021».

Продаж первоцвітів (як і купівля) - це порушення законів України «Про Червону книгу України», «Про охорону навколишнього середовища України» «Про рослинний світ».

Порушникам загрожує:

- ст. 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає за незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України накладення штрафу від 510 до 1700 грн. з конфіскацією;

- за одну незаконно зірвану червонокнижну квітку передбачено відповідну компенсацію за її знищення. Наприклад, черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн., шафрани (крокуси) та підсніжники – від 49 до 62 грн. (залежно від виду), сон-трава – від 37 до 62 грн. (залежно від виду).

Закликаємо мешканців Калуської міської територіальної громади не зривати і не купувати першоцвіти, адже купівля червонокнижних первоцвітів сприяє незаконному промислу: не буде попиту – не буде і збуту!

Першоцвіти може врятувати відповідальне ставлення населення.

Для цього варто запам’ятати:

– Не можна рвати первоцвіти у жодному випадку;

– Продаж первоцвітів – порушення закону;

– Купуючи червонокнижні квіти, ви стаєте співучасником злочину;

– Побачили, що хтось збирає чи продає первоцвіти, звертайтеся до поліції;

– Хочете помилуватися весняними квітами – відвідайте найближчий парк чи ліс, зробіть фото.

 

                                                                                                                 Управління з питань надзвичайних 

ситуацій Калуської міської ради

Інші новини