4o

Уникайте отруєнь грибами!

  • 2022.08.26 14:35
    • Охорона здоров'я
  • 510

Грибний сезон у розпалі, погода цьому сприяє, а тому зростає ризик появи випадків отруєнь грибами і серед населення нашого регіону.

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України за 7 місяців 2022 року в Україні зареєстрували 12 осередків отруєння дикорослими грибами, у наслідок яких постраждало 19 людей, з них 1 дитина. Летальних випадків не було.

Основні причини отруєнь грибами:

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Важливо!

  • Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
  • Збирайте і купуйте гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
  • Не збирайте гриби:
  • якщо не впевнені, що знаєте їх;
  • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
  • невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення «бульба» оточене оболонкою;
  • «печериці» у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності.
  • Не куштуйте сирі гриби на смак.
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
  • Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
  • Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.
  • Суворо дотримуйтесь правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.

Нагадуємо, що вживати гриби не рекомендується вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

УВАГА!

Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

  • «Усі їстівні гриби мають приємний смак».
  • «Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний».
  • «Усі гриби в молодому віці їстівні».
  • «Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів».
  • «Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби».
  • «Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні».
  • «Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин».
  • «Сушіння, соління, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах».

Перші ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) – з’являються через 1 - 4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їджених грибів.

Перша допомога в разі отруєння грибами:

  • терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
  • промийте шлунок простою водою;
  • дотримуйтеся постільного режиму;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно - сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.

Забороняється! При появі перших ознак отруєння:

  • вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.
  • займатися самолікування. Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

Пам´ятайте! Уважне ставлення до свого здоров´я та здоров´я ваших близьких – основа для запобігання отруєння грибами! Будьте здоровими!

  

Калуський РВ ДУ “Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ”

 

Інші новини