18o

Учасниками круглого столу до 32-річниці Всеукраїнського референдуму стали студенти, громадські активісти, інтелігенція міста, очевидці і безпосередні організатори референдуму

  • 2023.12.01 19:58
    • Громада
  • 145
Референдум 1 грудня 1991 року – унікальний вияв єдності українців.
   ✅Сьогодні, в день 32-ї річниці Всеукраїнського референдуму на підтвердження Акту проголошення Незалежності України, у Центральній бібліотеці ім. Т. Шевченка відбувся круглий стіл «Референдум 1991 року – унікальний вияв єдності українців».
Модератором заходу виступив Олег Ониськів, викладач права Калуського фахового коледжу економіки, права та інформаційних технологій Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.
   ????1 грудня 1991 року на Всеукраїнському референдумі українці підтвердили віковічне прагнення до волі. На єдине питання у бюлетені: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?» ствердно відповіли майже 29 мільйонів - 90,32% із учасників референдуму. Причому прихильники Незалежності були в абсолютній більшості в усіх без винятку областях тодішньої республіки. Не забарилось і міжнародне визнання молодої держави. Польща і Канада першими визнали нашу Незалежність. Чимало із калушан пам’ятають чи були учасниками вікопомних подій. Зокрема, й агітаційних поїздок на схід і південь країни для пробудження національної самосвідомості мешканців.
   Також в ході заходу пригадали й інші, уже дещо призабуті референдуми, що відбулися того ж таки 1991 року. А саме: так званого «горбачовського референдуму» про збереження СРСР 17 березня і одночасного з ним «галицького референдуму» - у Львівській, Івано-Франківській і Тернопільській областях.
Інші новини