У Калуській громаді активно триває збір кавунів. Вистачить усім. Але остерігайтесь: трапляються підробки. Як зростають калуські кавуни і де придбати стовідсотковий «оригінал»?
Калуський кавун став смачною візитівкою громади торік. Релоковане із міста Куп’янськ Харківської області фермерське господарство «Овочі Слобожанщини» вирішило виростити цю екзотичну для Прикарпаття культуру. Сорт, який тримають у таємниці і досі, висадили на двох гектарах. Торік зібрали майже 100 тонн ягід, які миттєво полюбилися калушанам.
Цього року фермери висадили уже 10 гектарів кавунів. Розширили і асортимент.
— Більшу частину площі, 6-7 га, займає кавун того ж сорту, що був і торік. Це — невеликі ягоди вагою 2-3 кілограми, — розповідає засновниця фермерського господарства «Овочі Слобожанщини» Інна Федосієнко. — Ми також висадили дві тисячі насінин жовтого кавуна. Маємо і сорт, який дає великі ягоди, а також пізні кавуни, насіння яких отримали як гуманітарну допомогу від Європейського Союзу. Ми досі не працювали із цим сортом, тому напівжартома називаємо його «Калуським сюрпризом». Дозрівати ягоди почнуть тільки у вересні.
Усі калуські кавуни вирощені із розсади. Їх висаджували на чорне полотно: ще додатково утримувало вологу, рослинам було тепліше. Організовували крапельно-стрічковий полив. Один раз кавуни прополювали. Не посприяв фермерам відносно холодний червень. Однак, вони дають оптимістичний прогноз врожайності: планують зібрати не менш, як 350 тонн кавунів.
— Така врожайність — непогана і для східних областей України. Але тут вирішальним є не географічне розташування, а сорт. Наш основний сорт не дає великих ягід: 10-кілограмовий кавун вирости просто не може. Тому врожайність 35 т/га — відмінний показник, — розповідає Інна Федосієнко. — Цей сорт розроблено для продажу у крамницях і супермаркетах. Він розрахований на «лінивого» споживача, який не хоче тягнути додому важкий кавун. Великі ягоди більш вигідні для гуртової торгівлі. Не мають проблем фермери і зі збутом ягід. Навіть більше: часом не встигають довозити їх на місця продажу. Однак, обурює те, що часто під маркою калуських кавунів продають ягоди зовсім іншого походження.
— Відрізнити їх візуально доволі складно. Нам, фахівцям, різниця очевидна, однак, для пересічної людини вона непомітна, — каже Інна Федосієнко. — На вигляд калуські кавуни дещо світліші. І точно дуже солодкі і смачні.
Щоб спробувати оригінальний калуський кавун, фермери радять купувати ягоди на перевірених локаціях (особливість — кавуни продають на сіні):
— ж/м Хотінь, біля крамниці «Гостинець»;
— обабіч дороги на Івано-Франківськ, за автозаправкою «Окко»;
— у селі Студінка — перший поворот, поряд із приміщенням колишньої колгоспної контори, будинок із синім дахом.
Також виробники співпрацюють із низкою крамниць:
- у мікрорайоні Підгірки: «Лаванда», «Орхідея», «Старий дуб», «Корона»;
- у мікрорайоні Височанка: крамниця «Сонечко»;
- біля парку культури і відпочинку ім. І. Франка: крамниця «Плюс»;
- крамниця у селі Ріп’янка.
Інна Федосеєнко запевнила: наступного року калуські кавуни — будуть.
Виробники обіцяють здивувати калушан особливими сортами. Розглядають можливість вирощування чорних кавунів, і таких, що подібні за кольором і формою на кабачок. Фермери із «Овочів Слобожанщини» запевняють: калуські кавуни не розчарують!