31o

У Калуській ЦРЛ відкрили розширене відділення медичної реабілітації і фізичної терапії

  • 2023.07.12 17:03
    • Громада
    • Охорона здоров'я
  • 560
Майже рік відділення працювало в одному корпусі Калуської ЦРЛ, але зараз його розширили: під палати виділили частину відділення урології. Відтак, окремий корпус займатимуть платати і зали, де безпосередньо відбуватиметься реабілітація.

«У нас є гостра, підгостра і довготривала реабілітація. Гостра реабілітація надається під час лікування людини у профільному його відділенні. Це найчастіше: травматологія, нейрохірургія, неврологія, реанімація. Ми уже там починаємо працювати з пацієнтами. Далі їх переводять до нас на стаціонарне лікування для підгострої реабілітації. А амбулаторно ми можемо надавати реабілітацію у довготривалому режимі. Це паркінсонізми, розсіяні склерози, спинальна травма тощо», - каже завідувач відділення Михайло Гладенький.

За день у відділенні можуть обслужити 50 пацієнтів, які перебувають на різній стадії реабілітації, включаючи тих, що лікуються амбулаторно. Там успішно відновлюють утрачені навики після травм і поранень наші військовослужбовці. У відділенні є найрізноманітніше обладнання: від тренажерів, які допомагають відновити координацію і ходу – до звичайної кухні, де людина може відновити навики самообслуговування.
Працюють п’ять залів фізичної реабілітації, зали ерготерапії, психологічної допомоги, терапії мови і мовлення, підбору адаптивних технологій. Під потреби маломобільних пацієнтів пристосовані палати і санвузли.
Найчастіше, кажуть лікарі, до них звертаються для нейрореаблітації, зокрема, після інсультів, а також – ортопедичної реабілітації (наслідки травм, особливо, спинальних).
Міський голова Калуш Андрій Найда висловив сподівання, що оновлене відділення ефективно працюватиме, допомагаючи пацієнтам не просто одужати, але і подолати абсолютно всі наслідки хвороби чи травми.
Загалом у обладнання для відділення вкладено більше 5-и мільйонів гривень, із яких більше мільйона – кошти місцевого бюджету.

Реабілітація – важливий і часто тривалий процес, без якого, однак, неможливе комфортне життя. А комфортні умови, нове обладнання і компетентний персонал просто у Калуші допоможуть підібрати і пройти правильний шлях до повного видужання.

Інші новини