15o

У Калуші розпочали демонтаж Пагорба Слави

  • 2024.08.06 13:16
    • Громада
    • Культура
  • 56

Сьогодні, 6 серпня, в Калуші розпочато демонтаж окремих елементів меморіально-скульптурного комплексу «Пагорб Слави».

Роботи виконуються відповідно до рішення виконавчого комітету Калуської міської ради від 28.05.2024 року «Про надання дозволу на демонтаж окремих частин Пагорба Слави в комплексі з пам’ятним знаком загиблим на війні в Афганістані» — «задля захисту культурного простору України шляхом мінімізації культурологічного впливу проросійського наративу на світогляд громади в умовах війни, з метою здійснення демонтажу пам’ятних знаків, пов’язаних із російською федерацією та колоніальною спадщиною, беручи до уваги звернення Координаційної ради політичних партій та громадських організацій Калущини та висновок щодо історичної і мистецької цінності Пагорба Слави комунального закладу «Музейно-виставковий центр Калуської міської ради». Першочергово комунальники прибирають напис «1941–1945» на гранітній стелі та демонтовують велике кам’яне панно з барельєфами облич людей.

Якщо цифри дати так званої «великої вітчизняної війни» витерли досить швидко, то процес демонтажу панно вимагає значно більших зусиль. «Спочатку треба відкрити конструкцію: пробити відбійним молотком у плитах отвори в кількох місцях, щоб зрозуміти, яким чином вони прикріплені до основи. Лише після цього будемо продовжувати роботу.

Можливо, доведеться відрізати певні елементи різаком, зачіпляти трос і потягнути трактором...» – пояснює складнощі демонтажу головний інженер КП «Калушавтодор» Віктор Масляк.

Наступним етапом декомунізації даного об’єкта має стати демонтаж титанового обеліска.

Меморіальний комплекс «Пагорб Слави» у найвищій точці Калуша, на вул. Височанка, тодішнє радянське керівництво почало споруджувати у 1972 році.

Інші новини