12o

Тютюнопаління: шкідливі наслідки та профілактика

  • 2023.08.25 15:16
    • Охорона здоров'я
  • 289

Тютюнопаління наш час так і залишається однією з найсерйозніших медикосоціальних проблем і найбільш поширеною у всьому світі шкідливою звичкою. Залежність від тютюну внесено в Міжнародну класифікацію хвороб. Нікотин є своєрідним стимулятором нервової системи, що має патологічний вплив на організм і здоров’я людей.

   Всі форми споживання тютюну, включаючи паління сигарет, сигар, трубок, жувального або нюхального тютюну і на сьогодні  існуючих альтернатив звичайним сигаретам-вейпів та електронних сигарет, у тому числі популярних серед молоді так званих «одноразок», а також вплив продуктів його згоряння на тих, хто не палить (пасивне або вимушене паління), значно підвищують захворюваність і передчасну смертність, що спричиняються більш як 20-ма різними хворобами. Але на даний час куріння сигарет промислового виробництва досі залишається найбільш поширеним способом вживання тютюну в Україні.

   Більшість досліджень показали, що ризик виникнення захворювань залежить як від кількості випалюваних сигарет, так і від тривалості паління. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку понад 8 млн людей в усьому світі помирають через хвороби, спричинені вживанням тютюну. Україну відносять до країн з високою розповсюдженіcтю паління, яке є опосередкованою причиною кожного п'ятого випадку смерті осіб віком понад 35 років.

  Споживання тютюну значно впливає на стан здоров'я людини. В тютюновому димі міститься біля 4000 хімічних компонентів, які можна поділити на наступні групи:

  • нікотин;
  • смоли;
  • монооксид вуглецю;
  • подразнюючі засоби.

  ВИЗНАЧЕННЯ ПРОБЛЕМИ:

  Більшість людей, які вживають тютюн, розпочинають палити в юному віці, що викликає швидше формування нікотинової залежності та ускладнює відмову від куріння у старшому віці.

  З часом у курців, розвивається не лише психологічна, а й фізична залежність від нікотину

  Смертність від серцево-судинних захворювань серед курців в 2 рази вища, ніж серед тих, хто не палить. Паління на 30-40% обумовлює смертність від ішемічної хвороби серця. У жінок, які палять і застосовують оральні контрацептивні засоби, ризик розвитку мозкового інсульту, в 20 разів вище ніж у жінок, що не палять.

  Також, паління спричиняє 30% всіх випадків смерті від онкологічних захворювань і 90% всіх випадків захворювання раком легень.

  Тютюнопаління також істотно збільшує ризик розвитку інших форм рака: ротової порожнини, глотки, гортані, стравоходу, підшлункової залози, нирок, сечового міхура, шийки матки.

  У курців в 5-8 разів частіше розвиваються хронічні обструктивні захворювання легень.

  Діти курців мають значно гірші імунологічні показники і тому вони більш схильні до частих вірусних та бактеріальних інфекцій.

  Паління негативно впливає на ендокринну систему, особливо жіночу. У жінок, які курять, частіше виникають аменорея, кровотечі, зниження ecтpoгенів в крові, рання менопауза. У 15-30% жінок, які курять, діагностується дифузно-токсичний зоб.

  Паління жінок під час вагітності спричиняє не тільки збільшення частоти ускладнень вагітності і випадків внутрішньоутробної смерті плода, зростання ризику викиднів і зниження маси тіла новонароджених, але й позначається на здоров'ї дитини протягом перших 7-9 років життя відставанням психічного і фізичного розвитку.

  ВПЛИВ ПАЛІННЯ НА ЗДОРОВ'Я

  Кожен курець повинен знати усвідомлювати ризики для власного здоров’я та здоров’я його близьких пов'язані з палінням.

  Виділяють такі наслідки:

- найближчі наслідки:задишка, загострення бронхіальної астми, шкода під час вагітності, безплідність, тахікардія, підвищення артеріального тиску;

- віддалені наслідки:інфаркт міокарда, мозковий інсульт, рак легенів та інших органів, хронічні обструктивні захворювання легень (хронічний бронхіт та емфізема), стійка втрата працездатності і необхідність сторонньої допомоги;

- ризик для присутніх(пасивні курці):підвищення ризику розвитку раку легень і серцево-судинних захворювань у дружини/чоловіка; підвищення ризику розвитку дітей з недостатньою вагою; синдром раптової дитячої смерті, респіраторні інфекції, хвороби середнього вуха в сім'ях, де палить один із батьків.

  ПРОФІЛАКТИКА

Профілактика тютюнопаління повинна бути комплексною і включати всі наступні заходи:

  1. Пропаганда здорового способу життя.
  2. Інформування населення про негативні наслідки тютюнопаління.
  3. Заборона тютюнової реклами.
  4. Заборона на продаж сигарет дітям до 18 років.
  5. Заборона на куріння в громадських місцях.
  6. Подавайте приклад своїм дітям. Відмовтесь від шкідливої звички. Для дітей та підлітків дуже велику роль грає навколишнє середовище та люди, які їх оточують. Чим здоровіше суспільство, тим здоровіші виростуть і вони.

 

Калуський РВ ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» 

 

Інші новини