14o

ДОПОМОГА ЗСУ, РЕМОНТ БУДИНКУ, ВУЛИЦЯ ЛЮБОМИРА ГУЗАРА — ВІДБУЛОСЯ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ЧЕРГОВОЇ 69-Ї СЕСІЇ КАЛУСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

  • 2024.07.25 16:23
    • Громада
  • 37

65 питань винесено на порядок денний чергової 69-ї сесії Калуської міської ради восьмого демократичного скликання. Пленарне засідання відбулося сьогодні, 25 липня.

Депутати схвалили звернення до Антимонопольного комітету України про ставку земельного податку. Детально звернення і передумови для нього:

https://www.facebook.com/share/p/X9Di5vkkfSDR4ADb/ 

Одноголосно підтримали присвоєння звання Почесного громадянина Калуської міської територіальної громади (посмертно) Героям, полеглим у російсько-українській війні: 

- Сергію Гашуку;

- Миколі Грику;

- Олегові Івахнюку;

- Дмитру Петріву;

- Романові Пукішу;

- Юрієві Рішку.

Затвердили проєкт меморандуму про співпрацю із німецьким містом Ліппштадт (Німеччина). Збіг термін дії попереднього документу, який був чинний рік. Затвердити проєкт безстрокового документу.

Схвалили низку проєктів меморандумів:

— про муніципальне співробітництво із Менською громадою Чернігівської області

— про муніципальне співробітництво із Садівською громадою Сумської області

— про взаєморозуміння із БО «КОХАТИ» (облаштування житла для ВПО і людей у складних життєвих обставинах);

— про взаєморозуміння із БО «Людина в біді».

Прийняли звернення до Голови Верховної Ради України, народних депутатів України та Прем’єр-міністра України щодо 64% податку на доходи фізичних осіб та «силового» ПДФО. Пропонують повернути цю частину податку у місцеві бюджети. Зараз вона надходить у державний бюджет. Крім того, на розгляді комітетів парламенту перебуває законопроект, який передбачає забрати ще 4% від ПДФО. 

— Чотири відсотки для нашої громади — це 23 мільйони гривень. Якраз ця сума мала ми піти на компенсацію різниці в тарифах, щоб ми не піднімали вартість теплопостачання, — зазначив міський голова Андрій Найда. — Це є згортання процесу децентралізації. Надали нам певні повноваження – кошти повинні залишатися. Має бути баланс, інакше — це шлях в нікуди. Жодна громада не зможе розвиватися.

Одноголосно ухвалено рішення про спрямування субвенційних коштів у сумі 1 млн 860 тис. грн для чотирьох військових частин. Лише за цільовою програмою підтримки підрозділів Збройних Сил України, Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України від початку року фінансову допомогу спрямовано 19 військовим частинам на загальну суму 7, 7 млн. гривень.

Змінами до програми капітального ремонту багатоквартирних житлових будинків Калуської МТГ на 2024-2026 роки передбачено виділення коштів на ремонт будинку на площі Героїв, 2 у Калуші. У будинку — аварійна покрівля і фасад. Мешканці готові докластися на основі співфінансування. Вартість ремонту покрівлі становить 298 тис. гривень (60 тисяч — фінансування мешканців). Оновити фасад важливо для всього міста. На ньому — декоративне панно, сонячний годинник. 

— Ми зробили перерахунок. Забрали риштування, залишили тільки дві стіни. Там, де розташований годинник, — штукатуримо, фарбуємо, укріплюємо балкон, який є аварійний. І друга стіна, де є малюнок, — штукартуримо і фарбуємо. Це вартуватиме 180 тис. гривень. 9 тис із них — співфінансування мешканців, — зазначив начальник управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради Тарас Фіцак. 

За пропозицією Святослава Федоришина, до рішення додали рекомендацію створити ОСББ.

Колегіально напрацьований черговий проєкт рішення «Про деякі питання управління комунальними підприємствами» (про створення і діяльність наглядових рад на КП) не отримав достатньої кількості голосів депутатів.

Вулицю Врубеля у Підгірках перейменували на вулицю Любомира Гузара. Такий варіант назви підтримали більшість депутатів міської ради, а також більшість із учасників (132 голоси) громадського обговорення, організованого відділом координаційної роботи із старостинськими округами, закупівель і комунікацій. Як зазначила начальниця відділу, депутатка Калуської міської ради Наталія Табачук, це — остання вулиця, яка підпадає під перейменування відповідно до законодавства про декомунізацію.

Іншими питаннями депутати прийняли ряд організаційних, майнових рішень, внесли зміни чи затвердили нові цільові програми. Окремим блоком розглянули земельні питання.

Інші новини