13o

Андрій Найда взяв участь у загальних зборах Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України

  • 2024.10.03 22:12
    • Громада
  • 82

Міський голова Калуша Андрій Найда взяв участь у загальних зборах Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України. Захід відбувся сьогодні, 3 жовтня, у Бурштині.

На порядку денному — обговорення фінансового забезпечення власних та делегованих повноважень у проєкті Закону України «Про Державний бюджет України на 2025 рік». 

Як відомо, торік із місцевих бюджетів вилучили «військовий» податок із доходів фізичних. Цьогоріч у громад мають намір забрати ще 4% цього податку. Відтак, частка ПДФО, яку цьогоріч планують спрямовувати у місцеві бюджети, становитиме 60%.

"Історія повторюється - держава знову ставить рамки для громад, - акцентував Андрій Найда. 

Ще у 2021 році між президентом, урядом та всіма головами міст, селищ, сіл було укладено меморандум про те, що органи місцевого самоврядування будуть стримувати тарифи на опалення для населення, а уряд буде компенсовувати у громади 4 % ПДФО. На жаль, зараз громади, де є централізоване опалення, зустрілися з тим, що держава має намір відібрати 4 % податку, які стримували керівництво громад від підняття тарифів.

 Найбільше такий хід справ негативно впливає на Калуш, Івано-Франківськ та Бурштин, де є централізоване опалення. Для інших, де його немає – 4 % слугували своєрідним бонусом.

 "Як діяти далі – питання складне, адже ми не хочемо, щоб громада знову ставала заручником ситуації, - зазначив міський голова.- Також треба розуміти, що надходження ПДФО 60 на 40 не на користь громад – це серйозний виклик для місцевих бюджетів з урахуванням війни в країні. 

Як показує практика – за час повномасштабного вторгнення саме територіальні громади стали рушійною силою підтримки Захисників, їхніх родин, сімей полеглих Героїв. Запити із фронту щодня зростають і проблеми самих громад нікуди не діваються. Необхідно забезпечувати базові послуги для належної життєдіяльності наших мешканців.  

"Нам не зрозумілі наміри держави. Тому ми всі підтримуємо вимоги до органів державної влади щодо відновлення зарахування до місцевих бюджетів «силового» ПДФО, закріплення 64% ПДФО. Адже бачимо, що обіцяної результативності щодо обороноздатності України, про яку обіцяли, вилучаючи ПДФО з громад минулоріч, на жаль, немає. А цю війну треба вигравати, головне, щоб нашим Захисникам було чим давати відсіч ворогові. Сподіваємося, що це розуміють не лише в територіальних громадах, - підсумував Андрій Найда. 

Присутні на зборах також заслухали інформацію про ситуацію у Бурштині. Через масштабні ракетні обстріли Бурштинської ТЕС у березні-червні цього року завдано масштабних пошкоджень виробничим приміщенням та технологічному обладнанню, зокрема, і тому, яке забезпечує централізоване теплопостачання та постачання гарячої води.  

Калуська громада — одна із 37-и громад-учасниць ініціативи «Взаємодопомога громад Прикарпаття у кризових ситуаціях». У рамках ініціативи вдалося зібрати 6,756 млн гривень для підготовки Бурштинської громади до опалювального періоду. Із місцевого бюджету нашої громади виділено 250 тис. гривень. Андрій Найда висловив вдячність депутатам за те, що підтримали рішення допомогти сусідній громаді, яка перебуває у скруті.

Інші новини