Карпатський регіон багатий на різноманіття грибів, однак, щороку в області реєструються випадки отруєнь дикорослими грибами, які іноді закінчуються летально.
В поточному році в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області зареєстровано 5 випадків отруєнь дикорослими грибами. Всього потерпіло 5 осіб, в тому числі 2 дітей. Отруєння викликали умовно їстівні гриби- сироїжки, які потерпілі самостійно збирали в лісі.
Тому для запобігання виникнення отруєнь грибами спеціалісти Головного управління рекомендують дотримуватись наступних правил:
- Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
- Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
- Не збирайте гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві або ослизлені;
- шампіньйони та печериці, у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
- Не куштуйте сирі гриби на смак.
- Перевірте вдома гриби ще раз. Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте. Гриби добре промийте під проточною водою, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
- Піддавайте гриби кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
- Дотримуйтесь технології приготування різних видів грибів. Вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік. Тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражують слизову оболонку шлунку. Такої ж попередньої обробки вимагають сироїжки, свинухи, валуї та інші гіркі і їдкі на смак гриби.
- Кип'ятіть гриби впродовж 30 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Процедуру повторіть ще двічі.
- Дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
- Пам’ятайте! Гриби не слід вживати дітям віком до 12 років, людям літнього віку та вагітним жінкам.
- Не спокушайтесь на приємний колір та аромат грибів. Деякі отруйні гриби мають досить «апетитний» вигляд та приємно пахнуть. Пам’ятайте! Простих, швидких і в той же час надійних способів визначення отруйних чи їстівних грибів не існує.
- Не збирайте гриби, якщо ви не впевнені у своїх знаннях чи поряд немає досвідченого грибника.
- Споживайте печериці та гливи, вирощені у теплицях. В зарубіжних країнах отруєння дикорослими грибами трапляються рідко, оскільки люди майже не збирають їх у лісах.
При перших симптомах отруєння таких як, різкий біль у животі, нудота, блювання чи запаморочення – негайно зверніться за медичною допомогою. Самолікування може бути шкідливим!