21o

Нікому працювати. На засіданні комісії ТЕБ та НС розгядали ситуацію на товаристві «Карпатнафтохім» (ВІДЕО)

  • 2024.03.14 15:35
    • Громада
    • Надзвичайні ситуації
    • Медіацентр "КМТ"
    • Трансляції
    • Відео
  • 369

На позачерговому засіданні міської комісії з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій 14 березня розглянули питання про можливі наслідки для громади у зв’язку із ситуацією, що склалася на товаристві «Карпатнафтохім».

— Змін у знятті арештів із основних обігових активів немає, обігових коштів, щоб вирішити питання роботи підприємства, немає. Ситуація погіршується ще і тому, що зараз у нас більше половини персоналу немає на роботі. Продовжується тенденція до зменшення кількості персоналу. Це, в основному, пов’язано із невиплатою заробітної плати, — поінформував заступник генерального директора ТОВ «Карпатнафтохім» Ярема Рудик. — Завтра останній день дії броні для наших військово зобов’язаних працівників. Ми подали документи в ОВА, але нас проігнорували. Якщо наші військово зобов’язані працівники отримають повістки, найгірша ситуація буде у цехах, які забезпечують роботу критичної інфраструктури.

Ярема Рудик поінформував, що власники працюють над тим, щоб розблокувати роботу підприємства. Працюють і над тим, щоб включити підприємство до переліку об’єктів кричної інфраструктури.

— По напрямку очисних споруд, водопостачання і водовідведення, ми зареєструвалися як об’єкт критичної інфраструктури 4-го класу, — повідомив Ярема Рудик. — Подали документи у мінстратегпром про внесення до переліку критичних об’єктів у напрямку «Промисловість. Хімія». Але там теж є категорії. Думаю, якщо нас зможуть зарахувати до критичних об’єктів, то хіба що тільки за напрямком збереження хімічно небезпечних речовин.

За словами Яреми Рудика, з метою забезпечення життєдіяльності міста розглядають можливість передачі в оперативне керівництво міста потужностей очисних споруд.

Калуський міський голова Андрій Найда констатував, що у разі реалізації цього вкрай вимушеного кроку, значно зросте навантаження на бюджет громади.

Із кінця грудня минулого року міська рада провела значну роботу із того, щоб вирішити проблеми на нафтохімічному товаристві.

— Робимо дуже багато, але на жаль, бачимо, що реакції немає зовсім, — констатував Андрій Найда. — Будемо далі робити звернення, щоб достукатись. Ці питання можна вирішити тільки на рівні держави.

Своїм рішенням комісія ТЕБ та НС визнала ситуацію на нафтохімічному підприємстві такою, що загрожує виникненням надзвичайної ситуації регіонального масштабу і посиленням соціальної напруги у громаді.

Нафтохімічне підприємство зобов’язали продовжувати роботу із врегулювання ситуації і розробити детальний план дій у разі критичного перебігу подій.

Своєю чергою, Калуська міська рада спрямує низку звернень до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Ради національної безпеки і оборони України, а також НЕК «Укренерго», ДПЗД «Укрінтеренерго», Державної служби з надзвичайних ситуацій України, Міністерства енергетики, захисту довкілля, розвитку інфраструктури, Івано-Франківської ОВА де поінформують про можливі наслідки критичної ситуації на підприємстві і наголосять на необхідності розв’язання проблеми.

Окремо звернуться і до голови Івано-Франківської ОВА про сприяння у бронюванні працівників підприємства, які виконують критично важливу роботу.

Інші новини