9o

Тарифи на пасажирські перевезення

  • 2022.05.04 15:12
    • Громада
    • Транспорт
  • 612

Інформуємо, що останнє підвищення вартості проїзду на приміських автобусних маршрутах відбулося в листопаді 2021 року та було встановлено перевізниками на рівні 1,2 грн за один пасажиро-кілометр, а вартість пального (дизельного) на той час становила 30 грн за один літр.

     На сьогодні вартість дизельного пального становить в середньому 45 - 47 грн за один літр, тобто зростання відбулося більш як на 50%. Підняття вартості проїзду з 3.05.2022 року встановлено перевізниками в залежності від довжини та пасажиропотоку по окремих маршрутах в межах 1,5 грн - 1,6 грн за один пасажиро-кілометр і, відповідно, зростання становить 25% - 33%, при тому, що пальне є найбільшою складовою витрат при здійсненні пасажирських перевезень.

      Слід також зазначити, що на цей час існують прогнози щодо подальшого зростання вартості палива та його дефіциту на автозаправних станціях, що теж впливає на підняття вартості проїзду.

     Також повідомляємо, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.03.2015 № 240 «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. № 1548» скасовано державне регулювання тарифів на перевезення пасажирів на приміських і міжміських внутрішньообласних автобусних маршрутах загального користування, тобто тарифи на такі маршрути є вільними. На сьогоднішній день автомобільні перевізники формують тариф на перевезення пасажирів з огляду на ринкові умови, а також відповідно до Методики розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту.

    Таким чином, тарифи на пасажирські перевезення на міжобласних, внутрішньообласних, внутрішньорайонних, приміських автобусних маршрутах загального користування ні державою, ні органами місцевого самоврядування не регулюються, тобто є вільними.

Інші новини