15o

Наступного року в пріоритеті — допомога військовим, їх реабілітація, розвиток індустрії. ВІДЕО

  • 2023.12.18 16:10
    • Громада
    • Трансляції
    • Відео
  • 302

Допомога військовим, підтримка соціальних проєктів, залучення інвестицій.

    Про роботу цьогоріч і плани на 2024-й рік Калуський міський голова Андрій Найда розповів для ОТБ «Галичина».

   Калуська громада — серед лідерів Прикарпаття за рівнем допомоги військовим. — До кінця року ми вийдемо на показник 68%. Це кошти із військового ПДФО, які ми виділили на допомогу військовослужбовцям, підтримку поранених, родин зниклих безвісти і загиблих. Решту коштів із військового ПДФО ми спрямували на покриття різниці у тарифах, щоб не піднімати тарифи на тепло, — зазначив Андрій Найда. Цього року у бюджет Калуської громади надійшло понад 80 млн гривень військового ПДФО. Це — десята частина доходів громади. 2024 року військове ПДФО, а також ПДФО силових структур із місцевих бюджетів вилучать. Проте, громада і надалі продовжуватиме підтримувати військових. Калуська громада залучила найбільше в області релокованих підприємств.

— Якщо минулого року ми мали тільки 300 тис. гривень ПДФО від релокованих підприємств, то цього року будемо мати приблизно 10 млн гривень. Працюємо над тим, щоб вони перереєстровувалися у нас, і сплачували ПДФО у нашу громаду. Наступного року плануємо залучити від релокованих підприємств як мінімум 20 млн гривень цього податку. Калуська громада прийняла більш, ніж 14 тисяч внутрішньо переміщених осіб, зараз тут проживає майже 5 тисяч вимушених переселенців. Для них облаштовано три прихистки. Розглядають влаштування ще 250-и місць для проживання, а також соціальне житло в одному з сіл громади. Розраховують, що ці люди залишаться у громаді жити і працювати. — На жаль, ситуація з виплатами ВПО погіршуватиметься. Коли припиняться виплати, люди будуть іти у ті громади, де буде робота. Коли залучаємо релокований бізнес, ми чітко розуміємо, що ці люди прийдуть у Калуську громаду. Водночас, ми розуміємо, що людям треба буде не тільки робота, але і житло. Тому у нас є домовленість із забудовниками, і ми виділили 20 га землі під житлову забудову, — підкреслив Андрій Найда.

— Іде захід інвестицій. Працюємо над тим, щоб Калуш був екоіндустріальною столицею Заходу України до 2030 року. У нас є 1000 га промислових площ, де є нормальне водопостачання і водовідведення, достатньо електричних потужностей. Ми затвердили концепцію комунального індустріального парку. На території 20 га плануємо розмістити багато промислових підприємств, їм будемо надавати низку пільг. Щоб підприємства не перевозили за кордон, а залишали у громаді. Серед знакових соціальних проєктів, який вдалося реалізувати цього року Калуський міський голова називає Геріатричний центр. Зараз там проживає 25 осіб. Проєкт реалізовано спільно із низкою благодійних фондів, зокрема БФ «Move Ukraine», «Рокада». Наступного року планують реалізувати ще один великий проєкт – облаштування реабілітаційного центру для військовослужбовців. Працюють над облаштуванням модульних котелень і модернізацією тепломереж у місті. Залучають міжнародні інвестиції і гранти.

— Зараз хочуть практично у всіх державах спілкуватися із представниками органів місцевого самоврядування з тим, щоб із середини бачити всю ситуацію у країні. Ми цю місію якраз гарно виконуємо, тобто, ми вказуємо, яка, дійсно є ситуація, яка потрібна допомога, і основне, — що ми показуємо нашу громаду як громаду, яка відкрита до співпраці. Зараз ми подаємося на грантові проєкти, на програми різних міжнародних організацій, кліматичних і інвестиційних. І точно і цьому напрямку місто Калуш уже на слуху, практично, у цілого світу, — Андрій Найда.

Інші новини