25o

«У вас є лічені секунди, щоб надати допомогу», – у калуських закладах освіти проводять навчання з тактичної медицини

  • 2023.11.22 14:31
    • Громада
  • 156

   22 листопада представники ВО «Тризуб» ім. Степана Бандери за підтримки молодіжної ради при Калуській міській раді провели урок мужності для учнівства 10-11 класів ліцею ім. Дмитра Бахматюка. Зазначений заклад є вже третім у Калуській громаді, де проводяться навчання за алгоритмом MARCH.

  Теоретичними та практичними навичками з молоддю ділилися іванофранківець Іван Бутенко, студент Навчально-наукового юридичного інституту, та калушанин Назар Миндюк, студент військової кафедри Прикарпатського національного університету ім. Стефаника.

  Назар - командир калуського загону об’єднання «Тризуб». Іван – пройшов канадські курси по системі MARCH. Має сертифікат медика. Назар Миндюк розповідає: «Ми ділимося з дітьми знаннями з тактичної медицини, мінно-вибухової справи, тактикою оборонною та наступальною. Алгоритм MARCH максимально ефективний у наданні допомоги. ЇЇ має знати кожен. Знання здобуваються за рахунок вишкілу. Є триденні табори, де, зазвичай, збираються командування організації, люди з бойовим досвідом і передають свої навички молодшому поколінню. Була можливість і кілька членів організації пройшли навчання у канадців та отримали сертифікати. Як от, наприклад, Іван Бутенко. Організація також сприяє тому, щоб учасники отримали фізичну та довійськову підготовку і мали змогу вже зі знаннями мобілізуватися у підрозділи ЗСУ.

   Нещодавно один з учасників загону, якому 19 років, пішов на фронт. Урок мужності був проведений у діалозі та спілкуванні. Адже базові знання старшокласники отримують під час вивчення предмету «Захист України».

  Директорка ліцею Оксана Табачук активізовувала знання учнів, опершись на факти з підручника.

  Члени спільноти «Тризуб», використовуючи медичний реманент, спершу на власному прикладі показували правильність накладання турнікету. Пізніше спробували застосовувати кровоспинні засоби і ліцеїсти. Зацікавленість та активність учнів засвідчили важливість справи, яку проводить молодь.

   На черзі – наступний заклад освіти.

Інші новини