15o

СТРАТЕГІЧНЕ ПЛАНУВАННЯ І УПРАВЛІННЯ РЕСУРСАМИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

  • 2024.04.17 17:45
    • Економіка
    • Сільське господарство
    • Міжнародна співпраця та побратимство
    • Стратегія розвитку
  • 96

17 квітня в Калуші відбувся семінар на тему «Стратегічне планування і управління ресурсами громад в умовах воєнного стану».
Організували захід Місцева асоціація органів місцевого самоврядування «Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття» спільно з Калуською міською радою – з метою ознайомити з актуальними питаннями державної регіональної політики, стратегічним плануванням як інструментом залучення інвестицій, управлінням ресурсами, теорією та практикою місцевого економічного розвитку громад в умовах воєнного стану, продемонструвати кращі практики реалізації проєктів місцевого розвитку. До участі в семінарі зголосилися очільники, профільні заступники голів низки територіальних громад (Дубівської, Новицької, Войнилівської, Солотвинської, Верхнянської, Єзупільської, Калуської та інших); науковці, експерти.
У своєму вітальному слові Калуський міський голова Андрій Найда наголосив, що в нинішніх умовах нашій країні слід розраховувати, насамперед, на власні сили. Звісно, приймаючи допомогу партнерів. Але в першу чергу самим, тут і вже, дбати про соціально-економічний розвиток регіону, закладаючи фундамент відбудови країни після Перемоги. Як приклад, голова провів паралелі із Сараєвом, містом, яке в середині дев’яностих упродовж чотирьох років перебувало у ворожій облозі. Тоді мешканці Боснії і Герцеговини сподівались, що інші країни після війни допоможуть відбудувати економіку. Але минуло майже 30 років, але сталось не зовсім так, як би хотілось. Україна не повинна повторити варіант цієї балканської країни! «Нам потрібно вже працювати на розвиток, не чекаючи завершення війни. Бо, не відомо, що буде далі; ситуація може ускладнюватись. І, власне, наша громада уже має певні здобутки в напрямку стратегії розвитку, кінцевою метою якої є перетворення Калуша на еко-індустріальну столицю заходу України», - зазначив Андрій Найда.
Радник Калуського міського голови, член правління ГО «УФРА» Сергій Гумінілович розповів про масштабну роботу, проведеною командою однодумців над підготовкою і розробкою Стратегії розвитку Калуської громади на період 2022-2030 роки.
Заходи стратегії, до речі, уже виконані десь на 30%, вважає міський голова. В Калуші уже створено два індустріальні парки; отримала перспективу ініціатива щодо відновлення видобутку і переробки калійних солей; місто продовжує потужно працювати в напрямку релокації промислових підприємств... Калуш зав’язує партнерські стосунки не лише із закордонними містами, а й великими промисловими центрами України (Запоріжжя, на черзі – Полтава). Загалом, прикладів успіху у промисловій сфері наводилось чимало. Зважаючи на статус Калуша, як індустріального ценру, це й не дивно. Але є певний поступ у громаді і на сільськогосподарській ниві. Учасникам семінару презентували практику агропідприємств села Студінка – фермерського господарства «Овочі Слобожанщини» (вирощування овочів, у т. ч. кавунів) і ТОВ «Рідна Земля Агро» (утримується півтисячне поголів’я ВРХ молочної голштинської породи).
Виконавчий директор МАОМС «Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття» Ігор Мельничук проаналізував актуальні питання державної регіонально політики, акцентуючи на викликах і завданнях Івано-Франківщини, як тилового регіону. Модерувала захід експертка з просторового планування МАОМС «Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття» Тетяна Данилів. Після низки доповідей і обговорень гості відвідали один із прихистків для внутрішньо переміщених осіб у Калуській громаді.

Інші новини