20o

Стаття «Профілактика сказу»

  • 2024.03.20 09:25
    • Громада
    • Калуський районний відділ ДУ "ІФОЦК та ПХ МОЗ України"
  • 64

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Воно характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким ушкодженням центральної нервової системи.

Вірус сказу вражає центральну нервову систему.

Як передається сказ? Людина може інфікуватися від хворої на сказ тварини через:

-укус;

-подряпину та мікроушкодження шкіри;

-потрапляння зараженої слини на слизові оболонки або пошкоджену шкіру.

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки — з-поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці та вовки. В Україні головним джерелом збудника сказу у дикій природі є червоні лиси, збудник сказу виявлявся також у кажанів.

 Серед свійських тварин особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема собаки, для яких укус є інстинктивною реакцією для захисту території, членів зграї або здобуття їжі; в останні роки збільшилась роль котів, які нерідко мають спільні з лисицями території лову мишей, досить часто хворіють на сказ також сільськогосподарські тварини.

Якщо вас укусила чи лизнула безпритульна або дика тварина, негайно зверніться до лікаря! Зволікання може коштувати життя!

Якщо людина не отримує відповідної медичної допомоги після укусу, пошкодження шкіри, ослинення твариною, вірус може викликати захворювання головного мозку, що врешті-решт призведе до смерті. Летальність від сказу для людей після появи симптомів — 100%. Сказу можна запобігти, щорічно вакцинуючи свійських тварин, тримаючись подалі від диких тварин і звертаючись по медичну допомогу до появи симптомів.

 Початкові симптоми сказу — підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. Після появи симптомів захворювання практично завжди закінчується летально. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.

У разі інфікування людини показані негайна госпіталізація і введення антирабічної вакцини на 0-й, 3-й, 7-й, 14-й та 28-й день від моменту контакту з твариною. Вакцина запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків.

Звернутися за антирабічною допомогою в Калуському районі можна за адресами: м. Калуш, вул. Б.Хмельницького, 32( Калуський міський центр первинної медико-санітарної допомоги), м.Калуш, вул.Медична,6 (КНП «Калуська ЦРЛ»), м. Калуш, вул. Каракая, 25.

 

Лікар – епідеміолог Калуського районного відділу

 ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України»           Ольга Штогрин

Інші новини