17o

Спостерігається ріст захворюваності на коронавірус

  • 2022.09.08 11:03
    • Охорона здоров'я
  • 364

Станом  на  08.09.2022 року на території Калуського району всього зареєстровано 13178 випадків захворювання на коронавірусну хворобу, з них- 4361 сільських мешканців, решта мешканці міста.

  В липні в усьому світі, і в Україні зокрема, почала збільшуватись кількість людей з коронавірусною хворобою. За серпень місяць кількість хворих склала 129 випадків. А за перший тиждень вересня - 61 .Тобто, спостерігається різке збільшення захворюваності на коронавірусну хворобу серед людей різного віку, в тому числі і серед дітей.

Нагадуємо, що коронавірус -це велика родина респіраторних вірусів, що можуть спричиняти від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому. Вперше вірус цієї родини був виділений у 1965 році. Новий коронавірус вперше зафіксували в китайському місті Ухань у 2019 році. Джерелом інфекції є люди, інфіковані коронавірусом, хворі тварини.

Механізми передачі: повітряно-краплинним(кашель, чхання),контактно-побутовий (контакт з зараженими тваринами, біологічні рідини заражених людей чи тварин).

  Інкубаційний період даного захворювання триває від 2 до 14 днів і більше. Хворі в цей період є потенційно заразні.

  Клінічні прояви: грипоподібні ознаки, підвищення температури тіла( від незначного до високих цифр),біль у м’язах, горлі, головний біль, сонливість;

-розвиток вірусної пневмонії, що швидко переходить в бактеріальну;

-проблеми з диханням, розвиток дихальної недостатності;

-загострення супутніх хвороб.

При перших симптомах захворювання необхідно звернутися до лікаря. Для діагностики хвороби проводять ПЛР-тести або швидкі тести на визначення антигену до коронавірусної інфекції. Лікування призначають згідно протоколу.

Профілактика:

-регулярно ретельно мити руки з милом, використовувати дезінфікуючі засоби;

-уникати контакту з будь-якими хворими на ГРВІ;

-регулярне провітрювання приміщення з вологим прибиранням;

-правильне використання засобів індивідуального захисту(маски, респіратори);

Проте,головним методом профілактики є ВАКЦИНАЦІЯ!!!

 Слід нагадати людям, які ще не вакцинувалися, або не пройшли повний курс вакцинації, що щеплення від коронавірусної хвороби продовжуються щоденно у виділених центрах вакцинації. В наявності є достатня кількість вакцини.

Люди, які отримали дві дози вакцини можуть отримати бустерну дозу. А від 19 липня 2022 року дозволене  введення  другої  бустерної дози вакцини проти коронавірусу усім людям від 60 років, а також людям віком 18-59 років із хронічними хворобами . Для другої бустерної  дози  в Україні  наразі застосовують Pfizer з інтервалом  щонайменше 4 місяці після першої бустерної дози.

   Пам’ятайте, що Ваше здоров’я у Ваших руках, а також те, що профілактика завжди дешевша за лікування!!!

Калуський районний відділ

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Інші новини