26o

Спека. Нагадуємо, як уберегтися від сонячного та теплового удару.

  • 2021.06.18 15:51
    • Громада
    • Надзвичайні ситуації
  • 492

У найближчі дні спостерігатиметься спекотна погода: до 30 градусів  тепла. За такої погоди людина може зазнати сонячного або теплового удару.

            Уникнути важких наслідків, викликаних тепловим або сонячним ударом, і врятувати людину від необхідності надання першої допомоги і неприємних наслідків перегріву дозволить дотримання простих рекомендацій:

  • не слід проводити багато часу на відкритому сонці в денні години, коли воно особливо активно (з 12 до 17 годин);
  • якщо довелося вийти вдень - намагайтеся перебувати в тіні;
  • при виході на вулицю не забувайте надіти головний убір - панаму, а краще крислатий капелюх;
  • літній одяг має бути легким і тільки з натуральних тканин (бавовна, льон);
  • пийте достатню кількість рідини (не менше 2-х літрів на день);·
  • відмовтеся від алкоголю і газованих напоїв;·
  • намагайтеся уникати фізичних навантажень (у спеку) і задушливих приміщеннях (у будь-який час).
  • допомагають уникнути сонячного удару і водні процедури. Якщо ви багато часу проводите на відкритому повітрі, то необхідно періодично купатися, наприклад, під прохолодним душем. Таким чином організм буде охолоджуватися, що допоможе захиститися не тільки від сонячного, а й від теплового удару.

Перша допомога  при тепловому та сонячному ударі:

Якщо ви бачите, що у людини сонячний удар, насамперед необхідно викликати швидку допомогу і тільки після цього починати надання першої допомоги. Поки швидка буде добиратися до хворого, а якщо ви знаходитесь далеко на пляжі, то це може затягнутися, необхідно зробити все можливе для полегшення його стану.

Постраждалого обов'язково необхідно перенести в тінь, це може бути приміщення, наприклад, магазину, або проста парасолька, навіть під кущі. Якщо людина у свідомості, необхідно напоїти його. Зазвичай сонячний удар супроводжується перегрівом, а перегрів зневодненням, тому рясне пиття допоможе полегшити стан. Пригодиться звичайна проста вода, сік, компот, але тільки не спиртовмісні напої.

Для зниження температури тіла можна протерти потерпілого вологою серветкою або загорнути у вологе простирадло, але тільки не сильно холодну. Легкий масаж рук і ніг допоможе відновити кровообіг, тому його теж можна зробити. Тут не обов'язково проявляти майстерність, буде досить енергійного погладжування.

КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ В СПЕКУ ВЖИВАТИ АЛКОГОЛЬ, ТОМУ ЩО СТВОРЮЄТЬСЯ ВЕЛИЧЕЗНЕ НАВАНТАЖЕННЯ НА СЕРЦЕ, А ТАКОЖ НА МОЗОК ЛЮДИНИ.

Що робити при сонячному ударі у дитини:

Досить часто сонячний і тепловий удар спостерігається у маленьких дітей. Система терморегуляції у них поки не розвинена до кінця, тому їм набагато важче переносити високі температури. При температурі 25-27 градусів в сонячну погоду у дитини вже може розвинутися сонячний удар. Тому всім батькам дуже важливо знати, як допомогти малюкові в такій ситуації і врятувати йому життя.

Іноді спостерігаються ситуації, коли симптоми сонячного удару проявляються не відразу після або під час перебування на сонці, а через 6-8 годин після прогулянки. У таких ситуаціях часто з'являється нудота і нездужання, які батьки не пов'язують з впливом сонця. Може також з'явитися головний біль і млявість, підвищитися температура. У складних ситуаціях фіксувалися навіть галюцинації. У таких випадках допомогу необхідно надавати негайно, так як дорога кожна секунда. Оптимальний варіант допомоги в даній ситуації - доставити потерпілого дитини в медустанову якомога швидше.

Поки дитина перебуває поза межами лікарні необхідно перенести її в прохолодне місце і повернути на бік, щоб забезпечити безперешкодний відхід блювоти. Дитину необхідно роздягнути або просто послабити одяг. В цілому способи надання першої допомоги аналогічні дорослим - охолодити і напоїти.

Сонячний удар у дітей рідко проходить безслідно, рано чи пізно його негативні наслідки можуть проявитися, тому в даній ситуації дуже важливо запобігти виникненню проблеми, а не вирішити її. Дітям не можна перебувати на вулиці без головних уборів, не можна проводити на сонці багато часу, не можна гуляти з 10 до 15 годин. Засмага на пляжі також повинна бути строго дозованою в залежності від віку та кольору шкіри малюка. Найкраще місце для прогулянок з дітьми влітку - це берег річки чи озера під тінню дерев.

Інші новини