14o

Спеціалісти Держпродспоживслужби підготували прогноз розвитку шкідників та хвороб сільгоспкультур у серпні

  • 2023.08.08 17:15
    • Держпродспоживслужба
  • 160

Агрометеорологічні умови в кінці липня (періодичні дощі та сильні зливи) сприяли поповненню ґрунтової вологи та ефективно вплинули на розвиток вегетуючих пізньостиглих рослин. Висока вологість повітря та помірні температури сприятимуть інтенсивному розвитку хвороб. Подальший високий температурний режим збільшуватиме шкідливість фітофагів, а також спричинить передчасне дозрівання врожаю.

Тож у серпні необхідно забезпечити постійні обстеження посівів та посадок сільськогосподарських рослин, що матиме важливе значення для регулювання чисельності шкідливих організмів та своєчасного проведення захисних заходів.

Протягом серпня в посівах кукурудзи шкодитимуть гусениці стеблового (кукурудзяного) метелика, оптимальними умовами для розвитку яких є температури 23-28⁰ та підвищена вологість повітря. Основним заходом регулювання чисельності шкідника залишається подрібнення та заорювання післязбиральних решток та випуск трихограми. Обприскування посівів інсектицидами проводять за наявності 6-8% рослин з гусеницями або 1-2 гус./1 рос. після викидання волоті.

В деяких районах області розвиватиметься і шкодитиме карантинний об’єкт західний кукурудзяний жук (діабротика). Також в посівах культури за випадання дощів поширюватиметься летюча і пухирчата сажки, гельмінтоспоріоз і фузаріоз. Пошкодження качанів гусеницями лускокрилих комах сприятимуть ураженню їх фузаріозом. Стримати розвиток хвороб допоможе дотримання сівозміни, якісне протруєння насіння, вирощування стійких сортів та гібридів, боротьба з шкідниками.

У посівах сої небезпечними будуть сисні шкідники – звичайний павутинний кліщ, трипси, попелиці, клопи, наростанню чисельності яких сприятиме суха погода. Осередково можлива шкідливість листогризучих шкідників (совки-гамми, чортополохівки). З хвороб матимуть місце альтернаріоз, аскохітоз, септоріоз, церкоспороз, фузаріоз.

В період формування бобів сою за перевищення ЕПШ – листогризучих совок 1-3, трипса 10-15 екз. на рослину, павутинного кліща –10% заселених рослин обприскують дозволеними препаратами.

Детальний прогноз фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту сільськогосподарських рослин у серпні 2023 року можна прочитати або завантажити за посиланням https://vetif.gov.ua/images/Prognoz_08.23.doc

 

Інші новини