14o

Служба 101 інформує

  • 2021.08.10 13:49
    • Служба 101 інформує
  • 268

Щороку пожежі у лісових масивах, на відкритих територіях та сільськогосподарських угіддях завдають значної шкоди довкіллю та збитків Державі. У період оголошення надзвичайного рівня пожежної небезпеки будь-які дії громадян, навмисні, або ні, що призводять до масштабних пожеж, можуть мати катастрофічні наслідки. За свідоме порушення правил пожежної безпеки має бути справедливе покарання. Так, українське законодавство передбачає як штрафи, так і більш суворі вироки за навмисні підпали, або необережність, що спричинила масштабну пожежу.

Як приклад, 4 серпня стало відомо про те, що Кременецькою місцевою прокуратурою підтримано публічне обвинувачення за ч. 1 ст. 245 КК України стосовно жителя м. Шумськ, що спричинив пожежу в лісі, спалюючи сміття, а також заявлено позов до суду про відшкодування ним шкоди, завданої довкіллю. Йдеться про випадок, що стався ще у травні 2021 року. Вироком Шумського районного суду чоловіка визнано винним в інкримінованому злочині й призначено йому покарання у вигляді 2 років обмеження волі з випробувальним терміном на 1 рік. Також задоволено позов прокурора про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням на суму понад 175 тис грн.

Сьогодні, навіть при суттєвих позитивних змінах у законодавстві, в Україні ще й досі важко притягти до відповідальності винних у знищенні довкілля громадян. Проте це лише питання часу, коли люди зрозуміють, чим для них може обернутися небажання дотримуватись правил пожежної безпеки.

Нагадаємо, що з початку 2021 року в Україні вже ліквідовано більше 14 тисяч пожеж у лісах, сільгоспугіддях, торфовищах та на відкритій території. Під час оголошення надзвичайного рівня пожежної небезпеки, яка панує в Україні, а також періоду збирання врожаю, вкрай важливо не провокувати пожежі та вчасно повідомляти про виявлення загорянь. Саме це допоможе запобігти масштабним лісовим пожежам та зберегти природний фонд нашої Держави.

Інші новини