13o

Сказ. Що потрібно знати і як уберегтися

  • 2022.11.25 14:46
    • Калуський районний відділ ДУ "ІФОЦК та ПХ МОЗ України"
  • 332

Впродовж 2022 року епідемічна та епізоотична ситуація зі сказу залишається  складною. Щорічно реєструються поодинокі випадки сказу серед людей. За 8 місяців 2022 року зареєстровано 2 летальні випадки (1 у Харківській області, 1 в Житомирській). Найвищий показник захворюваності на сказ зафіксовано у 2007р. – 7 випадків. У 2011 і 2015 роках – по 6 випадків. Останній випадок в області був у 1994 році (Городенківський район).

         Епізоотична ситуація щодо захворюваності тварин в Івано-Франківській області є неблагополучною. За 9 місяців 2022 року  зареєстровано 20 випадків сказу серед тварин  проти 14 випадків за аналогічний  період минулого року. З них 1 -  в нашому регіоні (собака) проти 2-х випадків  (собака, лисиця) за 9 місяців 2021 року.

З приводу укусів тваринами за антирабічною допомогою в ЗОЗ району звернулось 116 осіб, що складає 93,6 на 100 тис. населення проти 112 осіб (90,4 на 100 тис. нас.) за аналогічний період минулого року.

Від фізичних ушкоджень безпритульними  тваринами  потерпіли 25 осіб (21,6% від загальної кількості)  проти 19 осіб (17,0%) за аналогічний період минулого року.

Більшість укусів безпритульнми тваринами  було зареєстровано в місті (17).

З числа потерпілих мешканці сільської місцевості склали 46 чол. (39,7% від усіх звернень), в минулому році – 53 чол.( 47,3%). Міське населення: потерпілих – 70 чол. (60,3 %) проти 59 чол. (52,7%) за аналогічний період минулого року. З них діти віком до 18-ти років – 41 (місто – 23, село – 18).

Антирабічне лікування призначалось 27 особам (місто – 18, село – 9) проти 17 осіб (місто – 11, село – 6) за 9 міс. 2021 року. З них дітям віком до 18-ти років –  10 ( місто – 6, село – 4) проти 4-х  за аналогічний період минулого року.

 Питома вага антирабічного лікування склала  23,3 проти 15,2 в минулому році

          Зафіксована 1 відмова  від антирабічних щеплень,  за аналогічний період минулого року - 2.

  Сказ – це гостре інфекційне захворювання тварини і людини, що характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням ЦНС і завжди закінчується смертю. Збудником хвороби є нейротропний вірус сказу.          

      Головним резервуаром збудника сказу у дикій природі, як і раніше,

залишаються червоні лисиці. Підтримують збудника в природі і мишовидні гризуни.

        Передача інфекції здійснюється при укусах тваринами, ослиненні, нанесенні подряпин чи поранень предметами, забрудненими слиною і мозгом хворої тварини. Можливе зараження при зніманні шкір з хворих на сказ тварин, особливо лисиць

         Звертаю увагу мешканців міста і району на основні заходи профілактики щодо даного захворювання:

- Укушені рани, подряпини, ослинення негайно промийте теплою проточною водою з милом, краї рани обробіть 5% настоянкою йоду або 70° спиртом та накладіть стерильну пов’язку. Негайно зверніться за медичною допомогою до лікаря-травматолога для проведення антирабічного лікування.

- Утримуйтесь від контактів з безпритульними та дикими тваринами, особливо лисицями.

- Виконуйте правила та норми утримання домашніх тварин і поводження з ними.

- Повідомляйте фахівців ветеринарної медицини про виявлення в населеному пункті лисиць, захворювання тварин, або їх трупів, в разі, якщо тварина загинула.

- Не вбивайте здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси та інші пошкодження, а терміново викликайте ветеринарного лікаря.

- Не знімайте шкуру з трупів диких тварин.

- У разі укусу домашньою твариною з’ясовуйте прізвище, ім’я і по-батькові господаря, його домашнюю адресу. Це допоможе уникнути щеплень, так як за твариною можна встановити ветеринарний нагляд.

- При пошкодженні одягу, в який була одягнута людина під час укусу, одяг обробіть гарячою праскою, і тільки після цього його можна ремонтувати.

-  Своєчасно вакцинуйте проти сказу домашніх та сторожових собак.

- Проводьте заходи боротьби з мишовидними гризунами в жилих, господарських приміщеннях, на дачних ділянках, тощо.

- Не легковажте своїм життям! Вчасно звертайтесь за медичною допомогою!  

          Пам’ятайте, що тварина, яка Вас укусила, на вигляд може бути здоровою, а захворювання сказом може проявитися до року і пізніше!

Якщо людина захворіла на сказ, то її вилікувати уже не можливо! Єдиним засобом профілактики захворювання на сказ є лікувально-профілактичні щеплення за призначенням лікаря.

Інші новини