1o

Сказ – проблема актуальна

  • 2021.06.15 10:50
    • Охорона здоров'я
  • 250

Впродовж 2021 року епідемічна та епізоотична ситуація зі сказу залишається  складною. В 2020 році в Україні зареєстровано 1 випадк сказу серед людей в Миколаївській  області, який закінчився летально. Останній випадок в області був у 1994 році (Городенківський район).

         Епізоотична ситуація щодо захворюваності тварин в Івано-Франківській області є неблагополучною. Станом на 14.06.2021р. зареєстровано 10 випадків сказу серед тварин в Рогатинському(3 лисиці), Городенківському(1 лисиця, 2 собаки), Снятинському(1 собака), Долинському(1 кіт), Богородчанському(1 собака), Коломийському(1 собака)  районах  проти 18 випадків за аналогічний  період минулого року. Захворюваність на сказ серед тварин в нашому регіоні в 2021році не зафіксовано.                 

        Головним резервуаром збудника сказу у дикій природі, як і раніше, залишаються червоні лисиці. Підтримують збудника в природі і мишовидні гризуни.

        Передача інфекції здійснюється при укусах тваринами, ослиненні, нанесенні подряпин чи поранень предметами, забрудненими слиною і мозгом хворої тварини. Можливе зараження при зніманні шкір з хворих на сказ тварин, особливо лисиць.

       За І кв. 2021 року в Калуському районі зафіксовано 25 укусів людей тваринами(20,1 на 100 тис.нас.) за аналогічний період минулого року - 34(27,4 на 100 тис. нас.). З них у дітей до 18 років - 4(місто-1,село-3).Серед постраждалих 10 осіб(40,0%) – мешканці міста проти 20 осіб(58,8%)  в І кв.2020 року, 15(60%) – мешканці сільської місцевості проти14 чол.(41,2%) в минулому році.

       Кількість укусів бродячими тваринами: в Ікв.2021р.- 8(місто-3,село -5)

 проти  7 за аналогічний період минулого року.

       Антирабічне лікування призначено 7 особам проти 10 за аналогічний період минулого року, з них 1 особі  віком до 18-ти років.

         Звертаю увагу мешканців міста і району на основні заходи профілактики щодо даного захворювання:

- Укушені рани, подряпини, ослинення негайно промийте теплою проточною водою з милом, краї рани обробіть 5% настоянкою йоду або 70° спиртом та накладіть стерильну пов’язку. Негайно зверніться за медичною допомогою до лікаря-травматолога для проведення антирабічного лікування.

- Утримуйтесь від контактів з безпритульними та дикими тваринами, особливо лисицями.

- Виконуйте правила та норми утримання домашніх тварин і поводження з ними.

- Повідомляйте фахівців ветеринарної медицини про виявлення в населеному пункті лисиць, захворювання тварин, або їх трупів, в разі, якщо тварина загинула.

- Не вбивайте здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси та інші пошкодження, а терміново викликайте ветеринарного лікаря.

- Не знімайте шкуру з трупів диких тварин.

- У разі укусу домашньою твариною з’ясовуйте прізвище, ім’я і по-батькові господаря, його домашнюю адресу. Це допоможе уникнути щеплень, так як за твариною можна встановити ветеринарний нагляд.

- При пошкодженні одягу, в який була одягнута людина під час укусу, одяг обробіть гарячою праскою, і тільки після цього його можна ремонтувати.

-  Щорічно вакцинуйте проти сказу домашніх та сторожових собак.

- Проводьте заходи боротьби з мишовидними гризунами в жилих, господарських приміщеннях, на дачних ділянках, тощо.

- Не легковажте своїм життям! Вчасно звертайтесь за медичною допомогою! 

          Пам’ятайте, що тварина, яка Вас укусила, на вигляд може бути здоровою, а захворювання сказом може проявитися до року і пізніше!

Якщо людина захворіла на сказ, то її вилікувати уже не можливо! Єдиним засобом профілактики захворювання на сказ є лікувально-профілактичні щеплення за призначенням лікаря.

 

Інші новини