12o

Сказ – це небезпечно!

  • 2024.06.24 13:15
    • Громада
    • Калуський районний відділ ДУ "ІФОЦК та ПХ МОЗ України"
  • 123

Ця стаття має на меті попередити людину про небезпеку контакту з безпритульними та дикими тваринами, які нерідко є носіями страшної інфекції. Що необхідно знати про сказ і як застерегтися населенню від нього?

     Сказ  — особливо небезпечне, гостре, заразне, надзвичайно важке і невиліковне захворювання, яке неминуче закінчується смертю. Хворіють на нього люди і всі теплокровні тварини як свійські, так і дикі.

 У повсякденному житті можуть мати місце випадки зараження при послинені пошкоджених шкірних покривів і слизових оболонок людини хворими на сказ тваринами при розробці туш тварин, контакті із забрудненою слиною, шкірою.

Тварину, яка вкусила, в жодному разі не слід вбивати. Її варто ізолювати, встановити за нею нагляд, попередити ветеринарного лікаря, який протягом 10 днів, тобто максимального терміну появи клінічних ознак сказу, буде проводити клінічний огляд тварини. Категорично забороняється знімати шкури із тварин, підозрілих на захворювання, і загинувших.

 Для запобігання виникнення сказу потрібно періодично вакцинувати проти сказу свійських, дрібних домашніх тварин (кожного року в державних лікарнях ветеринарної медицини Держпродспоживслужби. На сьогоднішній день в Україні щеплення від сказу проводиться безкоштовно), а якщо з’явилися  ознаки захворювання,доправити тварину для огляду у ветеринарну установу. Слід дотримуватися правил утримання та вигулу домашніх собак і котів, не створюючи небезпеки оточенню.

    Особливо звертаємо увагу людей, які з власної доброти беруть безпритульних тварин (собак, кішок) до себе додому, що перед тим, як принести тваринку у власну оселю, для безпеки її потрібно доставити у ветеринарну установу для клінічного огляду та профілактичної вакцинації проти сказу.

    Лікування даної хвороби відсутнє. В разі невчасного звернення, при покусі твариною, до лікувального закладу, та не проведення профілактичного лікування людини настає смерть.

Контакти:

Калуське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Івано Франківській області: вул. Добрівлянська 2, м. Калуш, Івано Франківська обл., 77300,тел.: (0272) 6-24-35 .

Калуський відділ обласної лікарні ветеринарної медицини -  (0272) 6-24-35 ;

Калуський відділ ГУ Держпродспоживслужби в Івано Франківській області: вул. Хіміків 10, м. Калуш, Івано Франківська обл., 77300,тел.:(03472)      5-26-57;

Інші новини