13o

Щороку український народ вшановує пам’ять молодих борців за волю, полеглих під залізничною станцією Крути

  • 2022.01.29 13:30
    • Громада
    • Культура
  • 433
Ця битва стала символом героїзму та відданості Українській державі й національній ідеї, а її дата – 29 січня 1918 року відповідно до указу президента України від 15 січня 2007 року, відзначається як «День пам’яті Героїв Крут».
      Юні Герої Крут, які 104 роки тому зробили неможливе – на чотири доби зупинили більшовицьку армію. Вони захистили Київ від більшовицької навали, яка чорною свинцевою хмарою сунула на Київ і усунули серйозну загрозу, яка нависла над Батьківщиною. Вони вступили в нерівний бій із добре озброєним супротивником, знаючи, що їх в рази менше, і полягли у кривавій битві. Молоді й зовсім юні українці поклали на вівтар жертовності власне життя заради свободи, національної гідності та незалежності Української держави.
      На знак вшанування 104-ої річниці бою під Крутами сьогодні на площі Героїв відбувся реквієм «Скорботні сторінки». Розпочали захід звучанням Державного Гімну України.
     Хвилиною мовчання присутні вшанували невмирущу пам’ять про полеглих героїв Крут.                 Священнослужителі міста відправили панахиду за полеглими у бою. Вшанувати пам’ять загиблих юнаків зібралися представники влади та громадськості міста.
     До слова був запрошений заступник міського голови Богдан Білецький.
     Богдан Ігорович наголосив на тому, що і сьогодні захисники України демонструють спадковість українських військових та являють собою віддзеркалення героїчного минулого Українського народу, вражають своїм патріотизмом, самовідданістю та досвідом.
      Учасники заходу поклали квіти до пам’ятного знаку Розстріляним учням Калуської торгівельної школи.
      Подвиг українських юнаків, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ нескореного духу нашої нації, як приклад звитяги, як свідчення великого героїзму та незламної віри у перемогу над ворогом. Це – день надії і любові до своєї Вітчизни. День пам’яті Героїв Крут.
Інші новини