8o

Щодо реєстрації випадків захворювання тварин на ящур

  • 2025.03.21 11:08
    • Громада
    • Держпродспоживслужба
  • 58

   Згідно з офіційною інформацією Європейського Союзу, отриманою через інформаційну систему нотифікації хвороб тварин (ADIS), та даними Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (WOAH), у Федеративній Республіці Німеччина та Угорщині зареєстровані випадки захворювання тварин на ящур.

      Через спалах ящуру Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба) запроваджує посилені заходи контролю, щоб мінімізувати ризик занесення та розповсюдження цього збудника на територію України.

    Ящур – це з гострим перебігом висококонтагіозне вірусне захворювання, яке здебільшого вражає свійських тварин, а саме: велику рогату худобу, свиней та інших парнокопитних, проте також сприйнятливі й дикі тварини (олені, козулі, лосі та дикі кабани).

      Клінічними ознаками є: слинотеча, наявність невеликої круглої або овальної форми виразки слизової оболонки рота (афт), ерозій на слизовій оболонці ротової порожнини та язика, підвищення температури тіла, кульгавість та зниження апетиту. Можливе повторне захворювання тварин з нечіткими клінічними ознаками. У новонародженого молодняку ящур проходить у гострій формі з подальшою загибеллю тварин, без утворення афт.

 Основним джерелом інфекції є тварини, хворі на ящур, та тварини, які перебувають в інкубаційному (прихованому) періоді хвороби. Інфіковані тварини передають вірус при диханні, зі слиною, носовим слизом, лімфою із афт що лопнули, молоком, сечею та каловими масами. Зараження відбувається шляхом безпосереднього контакту хворих тварин зі здоровими. З моменту зараження до моменту прояву перших клінічних ознак проходить від 7 до 14 днів у великої рогатої худоби та 21 день у інших сприйнятливих тварин.

  На ящур може хворіти й людина. Резервуаром та джерелом ящура для людини є інфіковані парнокопитні тварини — переважно дійні корови, молоко яких містить у собі збудників хвороби. Інфікування відбувається при споживанні сирого інфікованого молока, іноді при прямому контакті з хворими тваринами, рідше через м'ясо. Хворіють переважно діти, оскільки вони частіше споживають молоко аніж дорослі. Захворювання від хворих людей не передається.

     Можлива пряма передача інфекції людині повітряно-крапельним шляхом при контакті з хворою твариною. Люди здатні виділяти вірус протягом 24-48 годин.

Для профілактики захворювання тварин  необхідно:

  • дотримуватись суворого контролю доступу людей, до стада (заборона стороннім особам потрапляти на територію ферм та в’їзд машин, які перебували за межами господарства, без дезінфекції);
  • забезпечити регулярну дезінфекцію місць утримання тварин, обладнання, одягу та взуття;
  • дотримуватись обов’язкового профілактичного карантинування під час переміщення тварин до або з господарства;
  • забезпечити належну утилізацію гною та сміття, утилізацію трупів тварин здійснювати на місцях діючих худобо могильників та біотермічних ям;
  • користувачам мисливських угідь всіх форм власності, у разі виявлення трупів диких парнокопитних тварин повідомляти державну службу ветеринарної медицини району.

Профілактика для людей :

 споживання тільки пастеризованого молока.

 Зазначимо, що останній випадок ящуру в Україні був зареєстрований в 1988 році, а з 1992 року Україна має статус ВООЗТ як країни вільної від вакцинації, яку щорічно підтверджує.

      Згідно Розпорядження Головного Державного ветеринарного інспектора  області від 10.03.2025 № 200 щодо мінімалізації ризиків занесення ящуру на територію області проведено засідання місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при виконавчому комітеті Калуської міської Ради рішенням якої затверджено заходи щодо недопущення поширення збудника ящура. 

 

Інші новини