Сальмонельоз – це інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella.
Джерело збудника інфекції - тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни), хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії. Сальмонельоз має літньо-осінню сезонність, що пов’язано з активацією в цей період механізму передавання бактерій.
Захворювання на сальмонельоз можуть бути пов’язані також із споживанням зараженого молока, м’яса птиці, яєць, риби та виготовлених з них виробів. Від потрапляння в організм людини збудників сальмонельозу до появи перших ознак захворювання може пройти від 2 годин до 3 діб, але найчастіше 6-18 годин. Захворювання починається гостро : температура підвищується до 38-40 градусів С, з’являються головний біль, слабість, втрата апетиту. До цих ознак додаються також біль у животі, нудота, блювання, пронос.
У разі появи симптомів захворювання негайно зверніться по медичну допомогу і не займайтеся самолікуванням!
Щоб вберегтися від сальмонельозу потрібно:
мийте руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі
ретельно мийте овочі та фрукти під проточною водою;
м’ясо, рибу, молоко та інші швидкопсувні продукти не можна зберігати в теплі, необхідно відразу класти їх до холодильника;
не залишайте готові страви при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;
зберігайте продукти у закритому посуді, окремо сирі та готові;
добре проварюйте та прожарюйте м’ясо, яйця, рибу, птицю до готовності;
не вживайте продукти, які мають підозрілий запах, смак або вигляд.
вживайте тільки безпечну питну воду.
Тільки дотримуючись правил термічної обробки , зберігання продуктів харчування та особистої гігієни можна вберегтися від сальмонельозу.
Лікар-епідеміолог Калуського
районного відділу ДУ «Івано-
Франківський ОЦКПХ МОЗ» Мар’яна Фіцак