14o

Що треба знати про стафілокок

  • 2023.08.18 09:06
    • Охорона здоров'я
  • 288

Стафілокок - це вид найбільш поширених бактерій на нашій планеті, оскільки з цією бактерією пов’язують розвиток найрізноманітніших захворювань. В перекладі з латинської мови  стафілокок означає «виноградний кетяг», оскільки саме так виглядає бактерія під мікроскопом.

   Стафілококи мають статус умовно-патогенних, що говорить про можливість розвитку захворювання тільки за певних умов. Бактерії здатні викликати розвиток стафілококових інфекцій, частіше вторинного характеру, що провокують гнійні запальні процеси.

   Стафілокок може також викликати важкі захворювання та призвести до летального результату інфекції. Особливо небезпечні стафілококові інфекції при цукровому діабеті, імунодефіциті та інших захворюваннях, які ослаблюють імунну систему людини. В разі ослаблення імунітету, патологічні процеси можуть зачіпати нирки, печінку, селезінку, вражати суглоби, кістки і м’язи, викликати менінгіт та остеомієліт, інфекційні захворювання шкіри. 

   Існує більше 30 видів стафілококів, найбільш небезпечним для здоров`я людини є золотистий стафілокок. Практично всі проблеми, які пов`язують зі стафілококом, стосуються саме золотистого виду.  

   Стафілокок є практично невразливим до антисептичних засобів і методів, витримує кип`ятіння, не боїться етилового спирту. Крім того, стафілококи стали опорним пунктом для багатьох видів антибіотиків, тож лікування інфекцій, спричинених цими бактеріями, може бути набагато складнішим і тривалішим.

   Методи лабораторної діагностики стафілококових інфекцій зазвичай полягають у визначенні наявності ідентифікації штаму стафілокока в зразках, отриманих від пацієнта або з іншого джерела забруднення.

   Існує кілька основних шляхів передачі інфекції:

  1. Контакт з інфікованою людиною - наприклад, під час шкірного контакту, рукостискання або обіймання.
  2. Контакт з інфікованим речовинами - наприклад, через одяг, гребінець, рушник або інші домашні речі.
  3. Заражені продукти - стафілокок може переноситися через незадовільно приготовлену їжу, неякісним молоком та іншими продуктами.
  4. Контакт з інфікованою твариною - наприклад, під час роботи з тваринами, які містять стафілококи в своїй шерсті або на шкірі.
  5. Контакт з інфікованим медичним інструментарієм під час хірургічного втручання або проведення різних маніпуляцій.
  6. Запалення ран або порізів - стафілокок може увійти в організм через відкриту рану або поріз, що стає вузловою точкою для зараження.

  Разом з тим, існує категорія людей з групи ризику, які є більш вразливими до стафілококу - це люди зі слабкою імунної системою, зокрема діти та літні люди.

Профілактика стафілококу включає в себе дотримання деяких профілактичних заходів, що допоможуть зменшити ризик зараження:

  1. дотримання правил особистої гігієни, зокрема, миття рук перед їжею, приготуванням їжі та після відвідування санвузлів.
  2. забезпечення чистоти у домі, особливо у ванній кімнаті та кухні, часті вологі прибирання та провітрювання приміщень.
  3. гігієна поверхонь, які можуть бути джерелом стафілококів.
  4. утримання від контактів з інфікованими людьми та тваринами.
  5. забір питної води тільки з чистих джерел.

   Загалом, зменшення ризиків стафілококових інфекцій залежить від здорового способу життя та регулярної профілактики. Інфекції легше запобігти, ніж її лікувати. Разом з тим, якщо ви маєте підозру на захворювання, повідомте про це свого лікаря, щоб отримати належну медичну допомогу, адже своєчасне виявлення інфекції та адекватне лікування збереже здоров’я не тільки самих носіїв, але й оточуючих.

Калуський районний відділ

 ДУ «Івано-Франківського ОЦКПХ МОЗ України»

 

Інші новини