6o

Що таке токсокароз і які причини виникнення токсокарозу?

  • 2023.07.24 11:15
    • Калуський районний відділ ДУ "ІФОЦК та ПХ МОЗ України"
  • 521

     Щороку  в Калуському районі реєструються  поодинокі  випадки  цього  захворювання.

Токсокароз- паразитарне захворювання, яке характеризується тривалим перебігом, а також ураженням багатьох органів людини. Діти частіше зустрічаються з даним захворюванням. Безпосередньою причиною  є інфікування дітей і дорослих паразитом  токсокарою.  Зараження  відбувається таким чином: гельмінт паразитує в організмі собаки або кішки (свого основного господаря), разом із фекаліями тварина виділяє яйця токсокар, які потрапляють у грунт. Така земля стає зараженою яйцями паразитів. 

Зараження відбувається в разі ковтання яєць

унаслідок таких чинників:

  • Недотримання елементарних правил гігієни:
  • невимиті руки, особливо після гри у пісочниці або контакту з землею, є найпоширенішою причиною інфікування гельмінтами.
  • Поведінкові особливості дитини.
  • геофагія (поїдання землі), обгризання нігтів сприяють інвазії токсокар.
  • Вживання забруднених продуктів харчування (овочів, фруктів або ягід, які не пройшли термічну обробку) або води.
  • Контакт дітей з інфікованим тваринам, на шерсті яких перебувають яйця гельмінта.
  • Недостатня термічна обробка м'яса (яловичина, кролик, домашня птиця).

  Після потрапляння яєць токсокар в кишечник відбувається вивільнення личинок, які здатні крізь стінку кишечника проникати в кровотік, що створює умови для їхньої подальшої міграції організмом. Поширення личинок токсокар по різних органах (найчастіше це печінка, шкірний покрив, ЦНС (центральна нервова система), легенева тканина, очі) призводить до появи різноманітних клінічних симптомів. Таких як:

Лихоманка( температура підвищується до 37,5˚ і вище);

Прояви інтоксикації- слабкість, зниження, апетиту, нездужання.

Ураження дихальної системи-сухий кашель, який посилюється вночі, задишка.

Ураження шлунково-кишкового тракту-обкладений нальотом язик, здуття живота ,біль який виникає після прийому їжі, нудота ,блювота ,зниження маси тіла, збільшення печінки, інколи селезінки.

Незначно збільшені, але неболючі лімфатичні вузли.

Ураження м'язевої тканини виникає нечасто, яке проявляється в м'язевих болях ,що посилюються після фізичних навантажень.

В залежності від наявних симптомів виділяють кілька форм перебігу токсокарозу :

Шкірний токсокароз характеризується на шкірі кропивницею , що супроводжується вираженим свербінням.

Неврологічний токсокароз в дітей проявляється гіперактивністю, головним болем, порушенням сну ,судомний синдром, агресивністю, дратівливістю.

Очний токсокароз проявляється порушенням зору: зниженням зору розвитком косоокості, почервонінням навколо очей ,сльозотечінням.

З огляду на таку різноманітність симптомів, встановити діагноз неможливо і тому необхідно звернутися за кваліфікованою допомогою.

                              Як діагностувати недугу?

Окрім наявних симптомів для підтвердження  діагнозу використовують аналіз крові на наявність антитіл. В загальному аналізі крові наявна еозинофілія і гіпергамаглобулінемія.

                              Заходи профілактики

Своєчасне лікування і ветеринарний контроль за тваринами: якщо ви вирішили придбати домашнього улюбленця, то обов'язково перевірте його на наявність гельмінтів. Ретельне миття рук після контакту з грунтом, тваринами та промивання овочів, фруктів під проточною водою занурення їх на декілька хвилин в окріп теж попередять інвазію.

Виконуючи ці прості правила ви зможете уникнути такого захворювання як токсокароз.

                                                   Будьте здорові!

Інші новини