12o

ЩО ТАКЕ РАК?

  • 2024.02.09 14:55
    • Громада
    • Калуський районний відділ ДУ "ІФОЦК та ПХ МОЗ України"
  • 95

       Рак-це хвороба, яка починається в  клітинах організму і проявляється їх аномальним ростом. Зазвичай клітини організму ростуть і діляться контрольовано, у разі раку сигнальна система, що контролює ріст клітин, не функціонує належним чином і ракові клітини продовжують рости, навіть тоді, коли їм слід зупинитися.

Механізм і причини виникнення раку:

Рак розвивається з власних клітин організму і починається все зі зміни генів всього однієї клітини. Саме гени вказують клітині коли їй рости, працювати, ділитися та помирати. Зазвичай клітини дотримуються цих процесів і людина  залишається здоровою. Але буває, що виникає пошкодження ділянки важливого гену і це спричинює його мутацію. Мутовані гени в свою чергу не працюють правильно, адже інструкції в їхній ДНК плутаються. І це  може призвести до того, що клітини, які мають відпочивати починають активно ділитися, а їхня кількість — безконтрольно рости. Такі атипові мутовані клітини, зовсім не схожі на нормальні -формують ракову пухлину.

          Розвиток хвороби може бути спричинений як зовнішніми, так і спадковими генетичними факторами. Старіння підвищує вірогідність розвитку раку, головним чином, через накопичення протягом всього життя ризиків та зниження ефективності дії механізмів поновлення клітин, а онкологічні захворювання у дітей здебільшого виникають через випадкові генні мутації.

Види пухлин

Пухлини можуть бути як доброякісними, так і злоякісними. Різниця між добро – і злоякісною пухлиною є суттєвою. Обидві патології викликають проблеми, але мають різний ступінь небезпеки для життя, тому їх не можна запускати і залишати без кваліфікованого лікування.

Доброякісні пухлини не є раком. Вони не можуть поширюватися по сусідніх тканинах або інших частинах тіла. Вони повільно ростуть, залишаються в певній ділянці тіла, мають акуратною формою. Розміри можуть бути будь-якими, в залежності від стадії патології. Незважаючи на те, що будь-які пухлини асоціюються з раком, доброякісні новоутворення їм не є. Залежно від щільності, місцезнаходження, додаткових симптомів існує безліч підвидів захворювання. Більш поширені все-таки доброякісні пухлини м'яких тканин.

Злоякісна пухлина відрізняється тим, що вона може дуже швидко і агресивно проникати в м’язи, тканини, Інші частини тіла людини. Також може пустити метастази майже в будь-яку частину тіла. Злоякісні пухлини можуть бути дуже небезпечними, і важливо швидко їх виявити для того, щоб розпочати лікування до того, як вони поширяться.

В деяких випадках рак як захворювання розвивається доволі довго. Наприклад, рак молочної залози: від моменту передракового стану може минути 6–10 років, поки він перейде у небезпечнішу стадію, а відтак треба ще близько п’яти років, щоби перетворитися на рак молочної залози. Разом, від етапу передраку до раку молочної залози, це 11–15 років. Рак легенів розвивається протягом 20–40 років. Меланома — 30–40 років. Шкіра набирає дозу ультрафіолету, мієлоцити поступово пошкоджуються, і розвивається меланома.

       Тому, ще раз нагадуємо, регулярні самоперевірки та скринінги для різних типів раку збільшують шанси на раннє виявлення хвороби. Якщо виявити рак на ранній стадії, є висока ймовірність позитивних результатів і успішного подолання захворювання.

Будьте здорові!

 

Лікар із загальної гігієни

Калуського РВ ДУ «Івано-Франківський

ОЦКПХ МОЗ»                                                                                         Олеся Перегінец

Інші новини