32o

Що таке психологічна залежність від паління і як її подолати

  • 2023.11.24 15:04
    • Охорона здоров'я
  • 219

Всім відомо, що тютюнопаління викликає залежність. Та існує декілька типів такої залежності, а саме: соціальна, фізична та психологічна.

- Соціальна залежність пов’язана з ритуалами: кава з цигаркою, викурена сигарета після обіду або цигарка, яку курять «за компанію».

- Фізична залежність пов’язана з нікотином та його дією на організм. Нікотин який входить до складу сигарет, впливаючи на центри задоволення мозку викликає відчуття задоволення та покращення настрою. В результаті чого, закріплюється ефект «позитивної» дії та формується бажання його повторити.

Психологічна залежність - може бути викликана різними факторами, такими як стрес, нудьга, тривожність або депресія, але зазвичай виникає через звичку людини вгамовувати свої емоції курінням. Наприклад, курці можуть частіше палити у стресових ситуаціях, тому що переконані у тому, що не можуть функціонувати або розслабитися без сигарети.

Спеціалісти стверджують, що спочатку формується саме соціальна і психологічна залежність.

Тому розглянемо декілька різних способів подолання психологічної залежності від куріння:

  1. Психотерапія- допомагає людині зрозуміти причини її залежності, навчитися стратегій боротьби зі стресом та змінити ставлення до куріння.
  2. Здоровий спосіб життя- регулярна фізична активність та здорове харчування обов’язково допоможуть зменшити стрес та зміцнити загальний стан організму.
  3. Використання різних технік релаксації - медитація, йога або глибоке дихання, можуть допомогти знизити рівень тривоги та стресу, які сприяють курінню.
  4. Можна створити певний план дій для того, щоб уникнути ситуацій, які спонукають до куріння, таких як вечірки або зустрічі з друзями, які курять. Це може включати зміну місця зустрічі або участь у діях, які не пов’язані з курінням.
  5. Підтримка від друзів та родини. Розмова зі своїми близькими про власну залежність може допомогти зменшити відчуття самотності та невпевненості. Друзі та рідні можуть також допомогти уникнути ситуацій, які спонукають до куріння, або допомогти замінити цю звичку іншими корисними заняттями.

   Усі ці підходи можуть допомогти в подоланні психологічної залежності від куріння та збереженні здорового способу життя. Однак, важливо пам’ятати, що подолання залежності від куріння може бути складним процесом, і часто потрібно багато терпіння та наполегливості.

Калуський РВ ДУ «Івано-Франківського

ОЦКПХ МОЗ» 

Інші новини