8o

Що таке імунітет і для чого він потрібний

  • 2023.11.20 13:49
    • Охорона здоров'я
  • 252

З настанням перших холодів збільшується кількість хворих на гострі респіраторні вірусні інфекції. Низька температура повітря впливає на тимчасове зниження імунітету, через що людина стає більш вразливою до збудників гострих респіраторних вірусних інфекцій.

   Імунна система – це власна система захисту нашого організму від зовнішніх патогенів (вірусів, мікроорганізмів, грибів, паразитів) Існує дві категорії імунного захисту – вроджений (загальний неспецифічний) та набутий (специфічний) проти конкретного виду патогенів, наприклад, антитіла проти вірусу кору.

  Спочатку підключається неспецифічний імунітет, – це верхній шар шкіри чи слизових оболонок, що стає першим бар’єром для зовнішніх патогенів. До неспецифічного імунітету також належать певні білки крові, що захищають організм від інфекції ( наприклад,  інтерферон). Спеціальні клітини нашої крові – лейкоцити (моноцити, макрофаги та нейтрофіли) – уміють знищувати патогени, поглинаючи їх. Якщо патогенів-чужинців багато, кістковий мозок людини запускає розвиток та розмноження нових клітин «бійців». Це видно за результами загального аналізу крові (забір крові з пальця). Власне тому, перше, що зробить ваш лікар – скерує зробити загальний аналіз крові з розгорнутою лейкоцитарною формулою.

  Цікаво, що бактерії, які живуть у взаємокорисних стосунках (симбіозі) із нами, наприклад, на шкірі, всередині кишківника,  є частиною нашого захисту від шкідливих мікрооргананізмів. Дружні (симбіотичні) бактерії виробляють особливі захисні речовини від зовнішніх патогенів, допомагаючи нам бути здоровими. Звідси й порада: не зловживати миючими засобами, протигрибковими шампунями, недоцільним призначенням антибіотиків «про всяк випадок», адже такі заходи руйнують захист, створений «дружніми» до нас бактеріями як зовні так і всередині нашого організму.

                                                                                                                      

Калуський районний відділ

ДУ «Івано-Франківського ОЦКПХ МОЗ»

 

Інші новини