17o

ЩО РОБИТИ ПРИ РАДІАЦІЙНІЙ АВАРІЇ?

  • 2023.07.07 14:55
    • Калуський районний відділ ДУ "ІФОЦК та ПХ МОЗ України"
  • 182

За рекомендаціями Центру громадського здоров’я, якщо радіаційна аварія застала вас на вулиці то: 

  1. Необхідно терміново захистити органи дихання. Для цього підійде будь-яка підручна тканина, складена у кілька шарів, або захисна маска. Це допоможе частково зменшити потрапляння радіоактивного пилу в організм, пояснюють у Міністерстві охорони здоров’я. 
  2. Необхідно якомога швидше зайти у приміщення. Ідеальний варіант – великі будівлі з товстими стінами та мінімальною кількістю вікон.
  3. Перед входом у приміщення, за можливості, обережно зніміть верхній шар одягу – це допоможе усунути значну частину радіоактивного забруднення.
  4. Переконайтеся, що у приміщенні щільно зачинені вікна та двері, закриті вентиляційні отвори.
  5. Обовʼязково прийміть душ або обітріть тіло вологими серветками. Радіаційне забруднення також осідає на волоссі, тому за можливості необхідно помити голову.
  6. Якщо в момент аварії на вулиці перебували домашні улюбленці, їх також необхідно помити, або, як мінімум, обробити вологими серветками.

Перший радіаційний пил почне осідати протягом години після ймовірної аварії, тому краще не покидати приміщення до офіційного оголошення від влади. Перші години після аварії – найбільш небезпечні, так як у повітрі осідатиме радіаційний пил. Головне – не панікуйте і не покидайте приміщення! Розпочинайте евакуацію лише після офіційного дозволу органів влади. У разі, якщо ви здійснюєте евакуацію власним автомобілем, слідкуйте за вказівками рятувальників та дотримуйтеся виключно рекомендованих маршрутів.

При аваріях на ядерних об’єктах може виділятися радіоактивний йод (I-131). При надходженні в організм він вибірково накопичується в щитоподібній залозі і спричиняє її опромінення й ураження. Згідно  даних Міністерства охорони здоров'я, єдиний препарат для ефективного запобігання радіаційному ураженню щитоподібної залози є калій йодид. Коли людина приймає необхідну його кількість в потрібний час, це може допомогти заблокувати щитоподібну залозу від поглинання І-131, оскільки, вона поглинає калій йодид і не має місця для радіоактивного йоду.

У разі відповідної рекомендації від влади – прийміть необхідну дозу калію йодиду. У жодному разі не вживайте його «про всяк випадок», це може нашкодити здоров’ю. Калій йодид корисний лише в окремих ситуаціях в конкретних дозах і для певних груп людей.

До побічних ефектів неконтрольованого прийому стабільного йоду відносять:

  • висипання на шкірі; серйозні алергічні реакції – лихоманку і болі в суглобах, набряк частин тіла (обличчя, губ, язика, горла, рук або ніг), проблеми з диханням, говорінням або ковтанням; хрипи або задишку;
  • запалення слинних залоз із набряком та болем, частковою втратою смаку та сухістю у роті; шлунково-кишкові розлади – нудоту, діарею;
  • розлади серцево-судинної системи: порушення серцевого ритму, тахікардію, фібріляцію передсердь;
  • розлади нервової системи: збудження, тремтіння, тремор рук;
  • зоб – збільшення розмірів щитоподібної залози
  • втрата маси тіла
  • гіперфункцію щитоподібної залози
  • зниження функції щитоподібної залози (гіпотиреоз), небезпечний зниженням частоти пульсу, артеріального тиску;
  • також є ризик смерті.

Тож не приймайте калію йодид, якщо ви не отримали відповідної вказівки від органів охорони здоров’я чи ДСНС. Слідкуйте за інформацією від офіційних джерел і якщо маєте бодай якісь сумніви – проконсультуйтеся з лікарем.

 

Лікар із загальної гігієни                                           Марія ЖЕКАЛО

Інші новини