30o

Що потрібно знати про сказ і як уберегтися від захворювання

  • 2024.03.11 10:30
    • Держпродспоживслужба
  • 96

Сказ – це гостре особливо небезпечне вірусне захворювання усіх теплокровних тварин і людини, характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю.

 Джерелом збудника сказу є хворі тварини (зокрема червоні лисиці), які виділяють вірус зі слиною. Основний шлях проникнення вірусу в організм людини чи тварини через пошкодження шкіри і слизових оболонок внаслідок укусів, ослинення та подряпин.

  • Вірус сказу з’являється у слині тварини за 7-10 днівдо появи перших ознак хвороби, а саме тварина пригнічена, відмовляється від їжі, неспокійна, боязка,   уникає людей, проявляються напади гідрофобії (водобоязні), дуже болючих спазмів глотки і гортані з шумним диханням та навіть його зупинкою, паралічями м’язів кінцівок, язика, глотки, також виникають судоми, боязнь яскравого світла, голосного звуку. Тож у випадку укусу твариною у цей період можна інфікуватися вірусом.
  • Щоб визначитися – чи існує ризик передачі вірусу сказу до людини після укусу, тварину в жодному разі не слід вбивати її варто ізолювати, попередити ветеринарного працівника і спостерігати за твариною до закінчення терміну інкубації – упродовж не менше 10 днів.

 Пам’ятайте, сказ не можна вилікувати, його можна лише попередити. Уважність та обережність у поводженні з тваринами, а особливо з дикими та незнайомими, має бути головним правилом для кожного!                                                                                                             

         Профілактичні заходи поділяються на два напрями: боротьба з носіями збудника і недопущення розвитку захворювання у людини, яку покусала чи обслинила скажена тварина.

Для профілактики сказу необхідно:

  • періодично вакцинувати проти сказу свійських, дрібних домашніх тварин (кожного року в державних лікарнях ветеринарної медицини Держпродспоживслужби. На сьогоднішній день в Україні щеплення від сказу проводиться безкоштовно);                                                                            диких м’ясоїдних тварин (пероральна імунізація шляхом розкладання у місцях їх перебування їстівних приманок з вакцинами);
  • уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами,у випадку покусу перш за все необхідно якомога швидше промити рану водою з господарським милом, обробити краї 5%  розчином йоду, накласти стерильну пов’язку і звернутись у травматологічний пункт (відділення)  лікарні за медичною допомогою, або до найближчого лікувально-профілактичного закладу.
  • не торкатися диких чи безпритульних тварин (особливо слід остерігатися безпритульних, а тим більше диких тварин, які не бояться самі до вас підійти);
  • не підгодовувати безпритульних тварин у місцях, де постійно перебувають люди (особливо діти);
  • виконувати правила утримання тварин;
  • продаж, купівлю, вивезення собак, котів, а також диких тварин в інші місцевості здійснювати лише за наявності щеплення проти сказу.
  • сказу можна повністю уникнути, якщо після укусу людина якнайшвидше отримає необхідну медичну допомогу. Курс антирабічних щеплень призначають у разі ймовірного або наявного інфікування людини, після визначення приналежності випадків укусів до певних категорій контакту згідно з рекомендаціями ВООЗ.  

Контакти:

Калуське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Івано Франківській області: вул. Добрівлянська 2, м. Калуш, Івано Франківська обл., 77300,тел.: (0272) 6-24-35 .

Калуський відділ обласної лікарні ветеринарної медицини -  (0272) 6-24-35 ;

Калуський відділ ГУ Держпродспоживслужби в Івано Франківській області: вул. Хіміків 10, м. Калуш, Івано Франківська обл., 77300,тел.:(03472)      5-26-57;

 

Інші новини